166 moduler er montert på tre uker. Det 6000 kvadratmeters nye fengselet på Ullersmo bygges i rekordfart, og er mange titalls millioner billigere enn plassbygde fengsler.
Skanska er i full gang med å bygge to nye fengsler for Statsbygg bak murene på Ullersmo Fengsel og Eidsberg Fengsel i Østfold.
Hver celle bygges som standardisert modul i Skanskas Husfabrikk i Steinkjer, og fraktes fiks ferdige - med soverom, dusj og toalett - til byggeplassen.
Annonse
- Det er nesten bare dopapir og gardiner som mangler, sier Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, lattermildt.
Han og prosjektsjef Benny Olav Andersen tok fredag pressen med på en omvisning i det nye fengselet på Ullersmo, som bygges først av de to.
Der ble siste modul heist på plass torsdag.
- I alt består fengselet av 166 moduler, og 300 prefabrikkerte elementer. De er blitt montert på kun tre uker, sier Andersen.
70 prosent moduler
Han forteller at det som nå gjenstår, er fasaden samt møblering og innvendige arbeider.
- Rundt 70 prosent av nybygget er moduler. De to øverste etasjene består utelukkende av moduler, mens første etasje er plassbygd. Det er imidlertid en del prefabrikkerte elementer der også, sier Andersen.
Nå skal de samme byggearbeiderne gjøre nøyaktig den samme jobben på Eidsberg. Hvert fengsel er på cirka 6000 kvadratmeter. I tillegg til 96 celler skal de inneholde både verksteder, undervisningslokaler, butikk, skole, hellige rom samt arbeidsplasser for prester og helsepersonell.
- Andre og tredje etasje på Eidsberg blir så å si identisk med Ullersmo. I første etasje blir det noen endringer, sier han.
Til sammen vil de to fengslene bidra til at Norge får 192 nye lukkede fengselsplasser.
- I første omgang er det innsatte fra Botsen i Oslo, som nå skal legges ned, som skal overføres til Ullersmo. Likevel er det ikke gitt at det er de som skal inn i det nye modulbygget, og at innsatte i dagens fengsel på Ullersmo skal bli der de er. Det er en prosess vi må vurderes nærmere, sier Leif Røsand, brukerkoordinator i Kriminalomsorgen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Forkorter byggeprosessen
Nikolaisen sier den store forskjellen modulfengslene sammenlignet med plassbygde fengsler, er at cellene produseres inne på en fabrikk i stedet for ute på byggeplassen.
- Vi ser store fordeler med at byggene blir laget i et kontrollert fabrikkmiljø i stedet for på byggeplass. Det bidrar til bedre HMS og at det gjøres færre feil. I tillegg er kvaliteten minst like bra, sier han.
Andersen legger til at byggemetoden forkorter byggeprosessen vesentlig.
- Hele byggeprosessen på Ullersmo, fra planleggingsfasen til fengselet er klart til bruk, er på to og et halvt år. Til sammenligning tok det 10 år å bygge Halden fengsel. Selve byggetiden på byggeplassen er cirka 10 måneder. Uten moduler ville det tatt mellom 16 og 18 måneder, sier han.
Sparer 60 til 80 millioner
Nikolaisen påpeker at det også er store summer å spare på modulbygging.
- Vi regner med en kostnadsreduksjon på rundt 20 prosent. I disse to prosjektene betyr det mellom 60 og 80 millioner kroner. Det er ganske mye, sier han.
Nikolaisen sier de vil bygge videre på konseptet og optimalisere det ytterligere.
- Vi legger opp til å gjenbruke denne modellen når det skal bygges fengsler senere. Vi ser det er veldig gunstig både med tanke på kostnader, effektivitet og standard. Byggene er også svært klimavennlige. De er bygget helt på høyde med passivhus, sier han.
Nikolaisen sier de vil justere standardkonseptet ut ifra hva de lære og erfarer underveis i byggingen.
- Du merker effekten i markedet når du kan gjenbruke og utvikle konseptet. Da starter du også en industri og forutsigbarhet for leverandørmarkedet, sier han.
Store muligheter
Nikolaisen mener standardisering, prefabrikasjon og modulær bygging helt opplagt bør benyttes i flere byggeprosjekter.
- Hvis det kan brukes til fengsler, som er noe av det mest spesialiserte vi bygger, så er det klart det kan brukes på veldig mange andre typer bygg. Vi tror byggemetoden kommer til å bre om seg, både innen næringsbygg, boligbygg og formålsbygg, sier han.
Nikolaisen mener prosjektet på Ullersmo viser at det er store muligheter for bedre produktivitetsutvikling i byggesektoren.
- Mange har ment det er urealistisk å redusere kostnadene med 20 prosent ved å standardisere, men vi ser at det er fullt mulig. Dette fengselet er et konkret eksempel på at det går an uten å gå på bekostning av kvalitet eller funksjonalitet, sier han.
Nikolaisen sier byggeprosjekter som benytter samme byggemetode, hovedsakelig kjøper inn moduler fra utlandet. Han synes det derfor er gledelig at det nå er en norsk leverandør som leverer modulene.
- Jeg tror det er viktig for byggebransjen at vi får utviklet en god industri for prefabrikkering. Denne byggemetoden kommer til å bli brukt mer og mer, sier han.