Her er finalistene til Betongtavlen 2017
Juryen for Betongtavlen 2017 har nå avgjort hvilke fire prosjekter som er finalister til årets Betongtavle.
Betongtavlen
Betongtavlen deles ut av Norsk Betongforening og er en utmerkelse som gis til byggverk i Norge hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.
Det beste prosjektet mottar Betongtavlen under et arrangement som er lagt til auditoriet på Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo (AHO) 7. november.
– I år har juryen virkelig fått brynt seg på et spenn av teknisk fremragende betongløsninger ispedd kunstnerisk utnyttelse av materialet. Da vinneren av Betongtavlen også skal begeistre, motivere og imponere, har vi selvfølgelig hatt lange diskusjoner i juryen før vi har landet på fire finalister, sier juryens leder Jan Eldegard Hjelle.
Juryen startet arbeidet før sommeren med i alt 18 foreslåtte prosjekter. Enkelte av disse har juryen vurdert å ta med videre til neste års vurdering da de ikke er tilstrekkelig ferdigstilt ved tidspunktet for vurderingen.
– Det er selvfølgelig komplisert når juryen som er sammensatt av arkitekter og ingeniører, skal vurdere en lang rekke egenskaper som blant annet estetikk, miljø, teknikk og kvalitet. Vi har imidlertid konkludert med at vi har fire prosjektene som på hver sin måte skiller seg ut og tas med videre som finalister, legger Hjelle til.
Her er de fire finalistene til å vinne Betongtavlen 2017:
Haughuset på Senstad
Senstad er et lite gårdsbruk på Kapp, Østre Toten. Ved bygging av en ny bolig på gården har det vært et mål å bevare den historiske situasjonen med våningshus og låve. Arkitekten har valgt et betonghvelv som konstruksjon og trukket gårdens hage over denne. Slik er den nye boligen integrert i terrenget og kommenterer det omkringliggende åkerlandskapet. Valget av betong som byggemateriale gir en logisk trykk-konstruksjon, en eksponert bærekonstruksjon, energimagasinering og et bærekraftig CO2-regnskap. Arkitekt er Tandberg arkitekter.
Holmestrand stasjon
Som et ledd i en større modernisering av togtrafikken langs vestsiden av Oslofjorden er det bygget en ny Holmestrand stasjon- dypt inne i fjellet. Betong er det dominerende materialet både utvendig og i innvendige i tilkomstarealer. Prosjektet kjennetegnes av både store tekniske utfordringer og utmerket håndverk med betong. Arkitekt er Gottlieb Paludan Architects.
Hardanger Skyspace ved Kunsthuset Kabuso
Dette kunstprosjektet i betong i Øystese er den amerikanske kunstneren James Turrells nordligste lysinstallasjon. De utvendige dimensjonene av konstruksjonen som er laget i betongelementer, er beskjedne. Den innvendige opplevelsen av lys, himmel og flotte overflater er imidlertid enorm og gir fantastisk opplevelser for de besøkende under forestillingene. Dette er en betongkonstruksjon som må oppleves og vil overraske. Arkitekt er a-works og kunstner er James Turrell.
Løren stasjon
Det er en ny, underjordisk stasjon på T-banestrekningen i tunnel fra Grorudbanen mellom Hasle og Økern til Ring banen ved Sinsen i Oslo. Løren stasjon har én adkomst i øst og én i vest der betong er det dominerende materialet. Både med kunstnerisk utforming og effektive publikumsarealer framstår materialvalget enkelt men betongen er utført med godt håndverk. Stasjonen er et eksempel på hvordan betong utnyttes for å bygge trygge kommunikasjonssenter som også presenterer estetisk flotte detaljer for publikum. Arkitekt er Arne Henriksen Arkitekter AS i samarbeid med MDH arkitekter sa.
De fire finalistene blir presentert nærmere i artikler på bygg.no de neste ukene.