VEKST. Krøderen Elektro og daglig leder Vegard Jelstad har 22 lærlinger i bedriften som hatt stor vekst de siste årene. I fjor passerte de for første gang 100 millioner kroner i omsetning. Jobbene strekker seg over hele det sentrale østlandsområdet.

Her er 22 av 84 med­arbeidere lærlinger

Nesten alle de ansatte hos Krøderen Elektro i Åmot har gått lærlingveien inn i yrkeslivet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Med over 16.000 lærlinger under opplæring i norske bedrifter, er antallet nær tidoblet siden begynnelsen av 70-tallet. Ifølge NHO er det de private bedriftene – ikke det offentlige – som tar det største lærlingansvaret.

– Det er ikke mange elektrikere som banker på døra og søker om jobb lenger. Vi må fylle på med den arbeidskraften vi trenger selv. Fordelen med å ta utdanningsansvaret, er at vi får akkurat den elektrikeren vi ønsker oss, sier daglig leder Vegard Jelstad i Krøderen Elektro.

I dag er 22 unge lærlinger på kontrakt hos den raskt voksende elektrikerbedriften i Buskerud. For de aller fleste av dem venter det tilbud om fast jobb om læretiden har vært vellykket.

– Lærlingene har selvsagt ulikt grunnlag når de kommer til oss og både nivået og motivasjonen kan variere. Men hvis folk oppfører seg og gjør jobben sin skikkelig, så er det veldig sjelden vi ikke ansetter dem, sier Jelstad.

Strenge krav

Han anslår at litt over halvparten av dem som er lærlinger i bedriften i dag vil fortsette i Krøderen Elektro etter at den 2,5 år lange læretiden er over. Noen vil slutte selv fordi de går lei, mens andre vil gå videre på skole fordi de finner ut at elektrikeryrket ikke passer for dem.

– Vi setter strenge krav til dem og har tett oppfølging i det daglige, så er det opp til gutta selv å finne ut om de vil bli håndverkere eller ikke. Normalt fortsetter rundt 60 prosent, så på grunn av frafallet må vi nesten utdanne dobbelt så mange som vi egentlig trenger, sier Jelstad.

To av unggutta som har bestemt seg for å bli værende innenfor faget i overskuelig fremtid, er Dennis Severinsen (20) og Jostein Martinsen (18). Severinsen startet læretiden sin hos en annen bedrift i Buskerud, men var ikke helt fornøyd med utviklingen han hadde der.

– Etter at jeg skiftet til Krøderen har jeg fått prøve meg på alt fra å montere sikringsskap til å legge varmekabler. Jeg får ordentlige arbeidsoppgaver utover det å jobbe med stikkontakter, sier Dennis Severinsen.

Han avlegger fagprøven sin i begynnelsen av februar, og fikk allerede før jul signaler om fast jobb i Krøderens nystartede avdeling på Kongsberg.

– Jeg liker meg godt, og synes arbeidsmiljøet er bra. Derfor kommer jeg nok til å takke ja til et slikt tilbud. Planen nå er i alle fall å være elektriker i noen år, så får jeg vurdere om det blir aktuelt med videre skolegang senere, sier Severinsen.

Godt rykte

Også Jostein Martinsen er fornøyd med tingenes tilstand. Han har vært lærling siden august i fjor.

– Så langt har dette svart til forventningene. Jeg føler jeg lærer mer nå enn fra skolebenken. Skolen var litt snevrere, mens her er det jeg jobber mer faglig relevant, mener 18-åringen.

Etter at han fikk lærlingkontrakt på Krøderen-avdelingen til selskapet, har han blitt oppringt av flere nysgjerrige kamerater som har begynt på yrkesfag.

– Ryktet om at Krøderen Elektro er gode på lærlinger har spredd seg blant ungdommene, og det er mange som ringer for å høre hvordan det er. Jeg anbefaler dem å søke seg hit, sier han.

Ifølge Vegard Jelstad har nesten alle bedriftens medarbeidere gått den samme veien som Jostein, Dennis og de 20 andre lærlingene.

– En del er montører, mens andre har tatt fagbrevet, gått tilbake til skolebenken og kommet tilbake til andre oppgaver. Slik regner vi det blir med flere av dem vi har inne nå også, sier Jelstad.

Powered by Labrador CMS