Helsehuset i Askim

Betonmastlogo

Betonmastlogo

ØstreLinje

ØstreLinje

Rådgiverhuset

Rådgiverhuset

Assemblin

Assemblin

RentaByggesystemer

RentaByggesystemer

Østeråsbygg

Østeråsbygg

Lianlogo

Lianlogo

Betonmast Østfold AS har stått for en gedigen jobb med rehabiliteringen av det gamle sykehuset i Askim.

Fakta

Sted: Askim

Prosjekttype: Rehabilitering helsebygg

Byggherre: Askim Rådhus

Totalentreprise i samspill med Askim Rådhus AS: Betonmast Østfold

Kontraktsum eks. mva.: 197,7 millioner kroner

BTA: 9.500 kvadratmeter

Arkitekt: Østre linje arkitektur og landskap

Rådgivere: RIV: Asplan Viak l ITB: Norconsult l RIB, RIBfy, RIBr og RIA: Rambøll l RIE: Rådgiverhuset l RIVA: Svendsen & Co

Underentreprenører og leverandører: Stillas: Renta Byggesystemer l Branntetting og brannisolering: Byggimpuls l Stålentreprenør: Hansen Sveis og Montering l Tekkearbeider: Tecta Tak l Rivearbeider og hulltaking: Øst-Riv l Tømrerarbeider: Østerås bygg l Elektroarbeider: Østfold Elektro l Ventilasjonsarbeider: Østfold Enøk og Ventilasjon l Rørleggerarbeider: Assemblin l Himlingsarbeider: System 1l Kjølemontasje: HB kuldeteknikk l Maler- og gulvleggerarbeider: Smådahl l Grave- og utomhusarbeider: BA Anlegg l Fast innredning: Sørlie Prosjektinnredning l Dører: Daloc l Vinduer: Lian Trevare l Alufasader: Moss Glass og Fasade

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Arbeidet startet i november 2019, og nylig overleverte Betonmast prosjektet til byggherren Askim Rådhus AS. De nye brukerne blir Indre Østfold medisinske kompetansesenter og Sykehuset Østfold.

– Det har vært et krevende prosjekt. Bygget er fra tidlig 60-tallet, og har ikke gjennomgått restaurering siden den gangen, bortsett fra rehab av legevaktdelen i bygget, som kun utgjør en liten del av arealet. Vi møtte utfordringer med eksisterende tegningsunderlag, og med byggets struktur. Det gjorde at vi måtte gå grundig til verks sammen med rådgivere. Vi måtte finne hvilke bærelinjer og strukturer som hadde stabiliserende og bærende konstruksjon, før vi kunne begynne å rive innvendig, sier prosjektleder Thomas Øiseth Andersen i Betonmast Østfold til Byggeindustrien.

Operativ legevakt

Bygget er totalt rensket innvendig, bortsett fra en liten fløy i første etasje som har fungert som operativ legevakt under hele byggeperioden.

– Dette har vært spenstig å få til, og mange hensyn å ivareta, sier prosjektlederen.

Alt av vegger, vinduer, dører og tekniske anlegg er byttet. Bygget er etterisolert, og har fått et moderne varmeanlegg med stor brønnpark med kapasitet og røranlegg anlagt til også å serve andre kommunale bygg i nærheten med fjernvarme. Nytt stort solcelleanlegg på taket er også installert.

– Ikke forsvarlig med BREAM very good

– Vi har i hele prosessen etterstrebet BREAM very good-elementene, men bygget har ikke fått denne sertifiseringen. Dersom vi skulle ha klart dette, måtte vi eksempelvis ha revet mange tusen kvadratmeter med teglfasade for å få marginalt mer isolasjon i ytterveggene. Vedrørende kost/nytteverdi, var dette ikke forsvarlig, sier Andersen.

– Stor KS på byggeplassen

Betonmast Østfold har også rehabilitert bygget til å bli et minisykehus med alle tekniske installasjoner det medfører, som medisinske kategoriserte arealer, medisinsk gass og oksygen og avanserte nødstrømsanlegg – alt med svært strenge krav. I tillegg har de rehabilitert 8.000 kvadratmeter med utearealer, som store parkeringsområder med nytt bærelag og reasfaltering. Alt av belysning er dessuten skiftet ut på disse arealene.

– Det har vært et særdeles godt samarbeid med byggherren, selv om den har stilt strenge krav til oss i byggeperioden, og fulgt oss svært tett med stor KS på byggeplassen, sier Thomas Øiseth Andersen.

Leietakerens behov i fokus

Arkitekt og interiørarkitekt Christina Wang Sletner i Østre Linje arkitektur og landskap, sier til Byggeindustrien at rehabiliteringen av Helsehuset i Askim har vært en prosess der de ulike virksomheter og leietakerens behov har styrt graden av inngrep i eksisterende planløsning.

– Arealene er endret til en effektiv planløsning, fra sykehusvirksomhet, operasjonssaler og små baderom eller for store kontorer, til romutforming som er tilpasset virksomhetens bruk. Fellesnevner for alle inngrep har vært å bevare eksisterende bærelinjer, sier Sletner.

Interiørkonseptet baserer seg på å tydeliggjøre orienteringen i bygget for besøkende og pasienter, samtidig som å gi alle, inklusiv de ansatte, gode rom å være i, ifølge arkitekten.

– Heisområdet er et fellesareal som har samme materialbruk og fargeholdning i alle etasjer, og på denne måten blir dette hjertet i bygget, med gjenkjennbare, varme farger og materialer, sier Sletner.

Fargekoder

Helsehuset er et komplekst bygg som består av tre-fire etasjer og tre fløyer.

– Disse har vi kodet ved hjelp av en farge per fløy, for å lette orienteringen og forståelsen av hvilken fløy man som besøkende skal oppsøke. Fargene kommer til syne på utvalgte vegger og innredning. Inspirasjon til fargebruk er hentet fra arkitekturen generelt i Askim sentrum, som gjennom prosessen er tilpasset og jobbet med. Kontorer, beboerrom og andre rom langs fasaden har nøytrale farger på vegger og gulv, men til gjengjeld har vi valgt en oransje farget sunscreen som tar igjen fargen fra fasaden, sier Sletner, og nevner at landskapsarkitekten deres, Andrea Lumb, har gjort en god jobb.

– Dette innebærer oppgradering av parkeringsanlegget, utbedring av overvannssituasjonen samt oppgradering av infrastruktur. Vi har også vært deltaker i kunstutvalget, der vi har vært med på å vurdere skisseprosjekter som har vært med i kunstkonkurransen for prosjektet. Vi har bistått med plassering av det skulpturelle kunstverket utendørs, sier Sletner.


Flere prosjekter