Gutt bader fra flytebrygge. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
Slik sikrer du flytebryggen
EPS-foreningen oppfordrer til å sikre flytebryggen slik at ikke EPS (isopor) havner i sjøen og i fjæra.
Denne artikkelen er over fire år gammel.
‒ EPS skal ikke havne i naturen, og den eneste grunnen til at det forekommer, er at folk er for sløve med håndteringen av EPS. Derfor er det viktig at alle følger rådene våre slik at vi ikke får badestrender med EPS-kuler, sier daglig leder Jan Endre Vartdal i EPS-foreningen i en pressemelding fra foreningen.
EPs-foreningen maner nå folk til åt a en ekstra titt på flytebryggene sine for å påse at de er godt sikret. Foreningen har utarbeidet fem råd om flytebrygger, og hvordan man kan bruke EPS som flyteelementer på brygger og marinaer for å unngå miljøforsøpling og tilgrisede strender:
- Unngå direkte kontakt mellom EPS og vann: For å ikke spre EPS-partikler i vann, bør ikke EPS benyttes direkte i vannskorpen. Det vil hindre degradering av materialet og økte levetiden på flyteelementet.
- Bruk varmekniv ved kapping av EPS: Varmekniv unngår forsøpling med EPS-fragmenter, og gir samtidig presise kutt.
- Sikre alle materialer for vind under byggeperioden: EPS har lett vekt, og i møte med vind er det en utfordring om materialet ikke er sikret.
- Sorter avkapp av EPS i egne sekker: Innsamlet EPS kan material- og energigjenvinnes. På grunn av sitt store volum og lave vekt, er det en fordel å sortere ut EPS og redusere antall tømminger av restavfallet gjennom året.
- Lever brukt EPS til din lokale gjenvinningsstasjon: EPS kan gjenvinnes og gjenbrukes. Istedenfor å kaste EPS som avfall, kan det få nytt liv i for eksempel byggisolasjon.