John R. Moen kastet ut en brannfakkel i september 2017 da han skrev en artikkel om avfallsfrie byggeplasser som ble publisert i Bygg.no.
Ca. 1,5 år etterpå er det duket for en nasjonal dialogkonferanse om temaet, hvor 11 av de største byggherrene i Norge fastslår at de vil kreve avfallsfrie byggeplasser innen 2021.
Mengden bare øker
– Vi har jobbet med avfallsreduksjon mot bygg og anlegg i mange år, men ser man på SSB sine tall så fortsetter avfallsmengden å øke år for år. Det vil si at de tiltakene vi har iverksatt, ikke gir resultater. Vi snakker om avfallsreduksjon, og prøver å gjøre noen ting litt bedre, men effekten uteblir, fastslår Moen overfor Virke Byggevarehandels magasin Bygg & Handel.
Han mener årsaken i hovedsak er at man i årevis har prøvd med samme metode, men at løsningen ligger i å tenke nytt.
– Man tar ut råstoff man aldri benytter. Råstoff går til industrien som bearbeider og produkter transporteres til byggeplass. Avkapp og avfall ryddes ut og transporters til sortering eller gjenvinning.
– Avfall er den ressursen man bruker mest energi på; både til å ta ut, frakte og behandle. Til slutt forbrennes 58 prosent av alt avfall – og det vil si vi har tatt ut råstoff som ikke har gått til annet enn forbrenning, etter gjentatte transporter, sier Moen.
Løsninger finnes
Oppskriften for å komme nærmere målet om avfallsfrie byggeplasser, er ifølge Moen å se på hver enkelt fraksjon eller produktgruppe, og finne løsninger.
De største avfallsbidragsyterne på byggeplasser i dag er avkapp fra trevirke, gips, metaller og plast/papp-emballasje.
– Hvordan kan vi redusere avtrykket fra de største fraksjonene?
– For trevirke kan en måte være å legge opp en produksjon hvor man ikke kapper fra løpende lengde, men fra fingerskjøte materialer. Fingerskjøter man før man kapper, blir det null kapp.
– Når det gjelder gips, er det muligheter for å produsere mer presist. Det kommer til å bli mye mer prefabrikasjon og skreddersøm, der man har en presis produksjon.
– På emballasje finnes det i dag leverandører som bruker gjenbruksemballasje, og har gjort det i lang tid. Det er flere som kan lære av slike erfaringer.
Styrker konkurransekraften
– Så prefab og elementbygging vil generelt sett være med på å redusere avfallsmengden?
– Ja. Det som kommer til å skje når vi stiller krav til avfallsfrie byggeplasser, er at man må industrialisere produksjonen – det må produseres i større grad utenfor byggeplass, og deretter leveres på byggeplass, sier Moen.
Han vektlegger at det som blir utfallet av en økende industrialisering i produksjonen er at kostnadene reduseres.
– Avfallsreduksjonen alene vil utgjøre ganske mye. I tillegg kommer effekten av industrialiseringen. Kostnadsreduksjon vil medføre at industrien styrker konkurransekraften. Så kravet om avfallsfrie byggeplasser vil være et press i bransjen, som fører til en utvikling som vil styrke bransjens konkurransekraft – det er et viktig bi-produkt, fastslår Moen.
I kjølvannet av en regional dialogkonferanse i Sandnes tok Moen et initiativ overfor bransjen som har resultert i at Moen og leverandørutviklingsprogrammet i NHO har løftet dette til et nasjonalt nivå. Styringsgruppen der har fått med 11 av de største byggherrene i Norge: kommunene Sandnes, Stavanger, Bærum, Tromsø, Bergen, Trondheim, Drammen, Kristiansand og Oslo kommune med Omsorgsbygg og Undervisningsbygg – samt Statsbygg.
– Den 8. april var det en nasjonal dialogkonferanse, der disse byggherrene fortalte at de stiller krav til avfallsfrie byggeplasser. Dette kravet vil presse frem en utvikling – og vil medføre at bedrifter som ikke utvikler seg i perioden frem mot 2021, vil være i en svekket konkurranseposisjon, sier Moen.
Videre er det satt et utviklingsløp med en workshop 8.mai, sammen med Innovasjon Norge, der man har invitert produsenter og entreprenører med mål om å få til et antall utviklingsprosjekter på konkrete produksjonsområder – der målet er å få til en avfallsfri produksjon.