Entra-sjef Klaus-Anders Nysteen sier mellom 1.000 og 1.500 personer har vært på Powerhouse Kjørbo for å lære mer om det spesielle plusshusprosjektet utenfor Oslo. En av dem er stortingspolitiker Abid Q. Raja (V) som var på byggeplassen under fjorårets valgkamp.

Har hatt 1.500 gjester på Powerhouse-besøk

Opp mot 1.500 personer fra hele verden har vært på Powerhouse Kjørbo utenfor Oslo for å lære mer om det banebrytende rehabiliteringsprosjektet. Torsdag skal en ny delegasjon samle ny energi og Powerhouse-inspirasjon som en del av Zero-konferansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

På Kjørbo i Sandvika har Powerhouse-samarbeidet mellom Zero, Entra, Hydro, Sapa, Skanska, Asplan Viak og Snøhetta resultert i verdens første rehabiliterte plusshus. Det vil si at bygget i et livsløpsperspektiv skal produsere mer energi enn det forbruker.

Prosjektet, som har sett et ordinært kontorbygg fra 80-tallet ta syvmilssteg inn i fremtiden, har vakt oppsikt langt utenfor de norske landegrensene.

– Til nå har mellom 1.000 og 1.500 mennesker besøkt Powerhouse Kjørbo. Vi har hatt gjester helt fra USA og Asia som kommer for å lære, se og bli inspirert av det vi har fått til, sier Entras administrerende direktør Klaus-Anders Nysteen til Byggeindustrien.

Det er Entra som eier Powerhouse Kjørbo.

En del av Zero-konferansen

Torsdag er et besøk på det etter hvert svært så populære plusshuset lagt inn som en del av det offisielle programmet på den to-dager-lange Zero-konferansen i Oslo.

Da stiger besøkstallet ytterligere.

– Vi deler opp i tre grupper som får omvisning med henholdsvis administrerende direktør Øyvind Mork og miljøkoordinator Bente Haukland Næss i Asplan Viak og Siri Steinbakk, prosjektsjef i Entra, opplyser Zero på sine nettsider.

På omvisningen på Powerhouse vil konferansedetlakerne få se og høre om blant annet:

* Hvordan bygget går i pluss sett over hele livsløpet

* Utsiden med trefasade

* Resepsjonen med ventilasjonssystemet i trappa

* Betong med varmelagring

* Solcelleanlegget på taket

Naturlig å dele kunnskap

Klaus-Anders Nysteen mener det er naturlig å invitere andre aktører inn for å dele kunnskap som er opparbeidet gjennom spesielle prosjekter som for eksempel Powerhouse Kjørbo.

– Dette er noe hele næringen kan nyte godt av, mener han.

Nå håper Nysteen at enda et Powerhouse-prsjekt, etableringen av verdens nordligste plusshus på Brattørkaia i Trondheim, kan bidra til et lignende læringsløft i næringen.

- Trondheim fortjener Powerhouse
I trøndelagshovedstaden skal etter planen et Powerhouse bygd fra bunnen av utvikles av de samme prosjektpartnerne.

– Jeg synes at teknologihovedstaden Trondheim fortjener et Powerhouse, sier Nysteen.

Det planlagte plusshuset ble først avvist i kommunen på grunn av høyden, men etter at forslaget har blitt endret, med en syv-åtte meter lavere høyde og en utforming som tar mer hensyn til siktlinjene, kunne bygget sendes ut på høring.

Bygget vil - dersom det blir realisert - være 40 meter høyt og få et samlet areal på 13.500 kvadratmeter.

Men fremdeles er det noen brikker som må på plass før det første spadetaket kan tas i prestisjeprosjektet.

– Forå starte trenger vi å finne den ene kunden, eller gjerne de to, som ønsker å flytte inn i Trondheims mest innovative kontorbygg. Vi trenger en utleiegrad på minimum 50 prosent – aller helst 60 prosent – før vi starter opp prosjektet for fullt, sier Klaus-Anders Nysteen.


Powered by Labrador CMS