Mer enn 6 av 10 har hogget sitt eget juletre
Å hogge sitt eget juletre er fortsatt en tradisjon blant mange, og i en fersk landsdekkende undersøkelse svarer mer enn 6 av 10 at de har vært med på å hogge sitt eget juletre.
Undersøkelsen er utført av Infact på vegne av Andreas Stihl AS, og viser at 65 % av de spurte har hogget sitt eget juletre. Undersøkelsen er landsdekkende og mer enn 1000 kvinner og menn fra hele landet og i forskjellige aldersgrupper har blitt spurt.
Undersøkelsen viser også at flere menn enn kvinner har hogget sitt eget juletre. 70 % av alle menn har gjort dette, mens 60 % av kvinnene svarer det samme. Det er aldersgruppen mellom 45 og 64 år som har mest erfaring med å hogge juletre, for der svarer over 70 % av de spurte at de har hogget sitt juletre enten en eller flere ganger. Men den aldersgruppen som har gjort dette minst, nemlig de mellom 18 og 29 år, er ikke så langt bak med 60% som svarer at de har hogget sitt eget tre.
- At så mange som 65 prosent har hogget sitt eget juletre overrasker oss ikke, men at de tallene for de unge ikke skiller seg mer fra de eldre overrasker oss. Vårt inntrykk er at det var mer vanlig å hogge sitt eget juletre før, sier markedssjef i Andreas Stihl AS, Pål Virik Nilsen.
Ikke overraskende er det færrest Oslo-folk som har hogget sitt eget juletre, men også i hovedstaden oppgir halvparten at de har hogget sitt eget tre en eller flere ganger. 70 prosent av alle i Midt-Norge oppgir at de har hogget sitt eget tre, og disse topper også landsstatistikken.
- Vi som leverandører av motorsager synes vi det er en fin tradisjon at folk hogger juletrærne sine selv. Men det er viktig at man kun gjør dette på steder hvor det er lovlig, og at man tar sikkerhet på alvor. Ofte er barn med på å hogge juletrær, og da gjelder det å være forsiktig, sier Virik Nilsen.
En rekke gårder har selvhogst av juletrær, og da er du garantert at juletreet ditt er helt ferskt, og ikke har blitt hogget for mange uker siden.
- De ferskeste juletrærne hogger du selv, men det er viktig at man lar treet stå kjølig i dagene etter man har hogget, og gjerne har det i garasjen eller et annet sted som er litt kjøligere enn stua det første døgnet. Deretter lønner det seg å kutte av litt nederst på stammen og passe på at treet får nok med vann, forklarer Nilsen.
Stihl oppfordrer også alle som bruker motorsag til å bruke riktig verneutstyr. Hjelm med visir og hørselvern er viktig og ikke minst tettsittende hansker, helst av kromlær. Videre bør man bruke en bukse med sagvern, samt vernesko med gripesåle.