Pris for bevaring av hageplanter og kulturlandskap
PLANTEARVEN-prisen for 2009 ble i dag tildelt Brynhild Mørkved ved Tromsø botaniske hage og til Naturvernforbundet i Buskerud.
Denne artikkelen er over ti år gammel.
Prisen ble utdelt av direktør for SLF Ola Rygh på Landbrukets nasjonale kulturminnedagar i Vågå.
- De to som vinner PLANTEARVEN-prisen i Kulturminneåret har begge gjort en stor innsats for å bevare og formidle kunnskap om planter og landskap som landbrukets kulturminner. Derfor passet det godt å dele ut prisen på det som er landbrukets sentrale arrangement i anledning Kulturminneåret 2009, sier Åsmund Åsdal ved Norsk Genressurssenter.
650 historiske hageplanter fra Nord-Norge
Brynhild Mørkved får prisen først og fremst for sitt arbeid med innsamling og bevaring av gamle hageplanter i Nord-Norge. Til sammen har Tradisjonshagen ved Tromsø botaniske hage nå rundt 650 ulike historiske planter som er samlet inn fra de tre nordligste fylkene. Mørkved har vært en pioner her i landet når det gjelder å bevare gamle hageplanter, og Tradisjonshagen i Tromsø er landets største i sitt slag.
- Brynhild Mørkved har inspirert til tilsvarende kartlegging og bevaringsvirksomhet andre steder i landet, og Genressurssenteret har nå avtaler med vertsinstitusjoner for ca 10 bevaringssteder for verneverdige hageplanter. Hennes omfattende foredrag- og formidlingsvirksomhet har også bidratt vesentlig til at allmen bevissthet om verdien av gamle planter er økende, sa Rygh om vinneren.
Kurs i gammeldags slått
Naturvernforbundet i Buskerud har gjennom snart 20 år arrangert kurs og sørget for tradisjonell slått på Ryghsetra i Nedre Eiker kommune. I tillegg til at landskap gror igjen, forsvinner mange plantearter og genotyper av nytteplanter når jordbruksdriften opphører på gårder og setre.
- Naturvernforbundet så tidlig at både biomangfold og kunnskap om gamle driftsmetoder var i ferd med å forsvinne, og startet slåttekurs på den vakre setra ved Hagatjern i Nedre Eiker. Setra framstår i dag som et vakkert landskap med et stort biomangfold, et mangfold som også har økt etter at slåttekursene startet, understreket Rygh.
10 prisvinnere totalt
PLANTEARVEN-prisen deles ut av Norsk genressurssenter og det er Genressursutvalg for kulturplanter som er jury for prisen. Det var direktør Ola Rygh i Statens landbruksforvalning (SLF) som delte ut prisen som en avslutning på sitt foredrag på Kulturminnedagane i Vågå.
Med årets utdeling er det nå tilsammen 10 vinnere av PLANTEARVEN-prisen.