Ikke fritt frem å ta med frukt og planter
Nordmenn som har bodd eller feriert i utlandet kan være fristet til å ta med seg planter, frukt og grønnsaker hjem. Faren er at man samtidig kan få med seg nye plantesykdommer og skadedyr til Norge.
Ved innførsel er det særlig plantehelserisiko knyttet til frukt- og bærplanter, samt en rekke trær og busker som blant annet kan føre med seg pærebrann.
De fleste vet at det er strenge regler for å importere levende dyr til Norge på grunn av faren for introduksjon av dyresykdommer. Færre vet nok at det også er strenge regler for å ta inn planter, frukt og grønnsaker til Norge.
Introduksjon og spredning av planteskadegjørere kan få store konsekvenser for norsk planteproduksjon innen jord-, hage- og skogbruk, miljø, parker og i private hager.
- Iberiaskogneglen som de siste årene har rasert norske hager, er et eksempel. Sneglen, som opprinnelig er fra den iberiske halvøy, har kommet inn i landet ved menneskets hjelp.
Andre eksempler er askeskuddsopp som angriper ask. Askeskuddsyke har etablert seg, og har hatt stor spredning i Norge det siste året. Vi bruker også store ressurser på å bekjempe bakteriesykdommen pærebrann som angriper eple og pærer. Søramerikansk minérflue har kommet inn til Norge med planter flere ganger. Flua er i dag utryddet, men det har kostet mye tid og penger, sier seniorrådgiver Håkon Petter Brække i Mattilsynet.
Mange risikoprodukter
Ved innførsel er det særlig plantehelserisiko knyttet til frukt- og bærplanter, samt en rekke trær og busker som blant annet kan føre med seg pærebrann uten at man kan se det med det blotte øyet. Ved innførsel fra land utenfor Europa er det også en risiko forbundet med å innføre nåltrær og jord.
- Det er mange planteskadegjørere som ikke har vært påvist i Norge, men som finnes i Europa. Dette gjelder blant annet rundormen Furuvednematode som er en trussel mot furuskogen og New Zealand flatorm som spiser meitemark. Uten meitemark, vil jordkvaliteten forringes, og det kan etter hvert skje en forsumping av jordområdene slik at plantenes vekstforhold blir ødelagt, forteller Brække.
En del frukt og grønnsaker, men også løk og knoller kan inneholde virus som kan gjøre stor skade. Har du et hobbyveksthus eller er nærmeste nabo til en veksthusprodusent bør du tenke deg om to ganger før du tar med deg slike ukontrollerte varer hjem.
Plantesunnhetssertifikat
De fleste varer er forbudt for reisende å ta med hjem til Norge, med mindre de følges av en spesiell attest (Plantesunnhetssertifikat) fra vedkommende lands plantehelse-myndigheter. Enkelte varer kan du imidlertid fritt ta med deg hjem, men i små kvanta, og forutsatt at de er fri for tegn på plantesykdom og skadedyr.
Dette kan du ta med i håndbagasjen eller på flyttelasset:
10 kilo frukt eller grønnsaker
25 stk. avskårne blomster
5 potteplanter (planter for innendørs bruk) innkjøpt i et europeisk land
3 kilo blomsterløk og blomsterknoller
50 porsjonspakninger av frø
Disse varer er enten ikke tillatt, eller må følges av Plantesunnhetssertifikat:
Poteter
Planter og plantedeler/formeringsmateriale (f.eks. stiklinger og avleggere)
Jord- og vekstmedium
Frø av planter som inneholder narkotiske stoffer
I forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere finner du oversikt over hva som er forbudt å innføre og hva som krever sunnhetssertifikat.
Er du tvil, ta kontakt med Mattilsynet på. Reisende som ønsker å innføre varer som krever sunnhetssertifikat bør ta kontakt med Mattilsynet på telefon 06040 på forhånd.