Endring i reglene for import av planter

Det er fastsatt endringer i forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere (plantehelseforskriften). Endringene omfatter i hovedsak reglene for import av planter og plantedeler.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

De viktigste endringene gjelder ved utstedelse av plantesunnhetssertifikat, samt nye krav til tilleggserklæringer på sertifikatene, melder Mattilsynet.

- Når planter og plantedeler eksporteres fra et annet land enn der de har sin opprinnelse, skal varene vanligvis følges at et reeksportsertifikat fra avsenderlandet, fulgt av en kopi av sunnhetssertifikatet fra opprinnelseslandet. Forskriften åpner nå for at avsenderlandet i stedet kan utstede sunnhetssertifikat dersom de norske importkravene kan oppfylles i avsenderlandet. Dette gjelder altså ikke dersom de norske importkravene kun kan oppfylles av opprinnelseslandet. I slike tilfeller stilles det fortsatt krav om reeksportsertifikat basert på et sunnhetssertifikat fra opprinnelseslandet.

- I de tilfeller der det i plantehelseforskriftens vedlegg 4 A er særskilte krav som kan oppfylles på alternative måter, skal det i sunnhetssertifikatet angis som en tilleggserklæring hvilket alternativ som er oppfylt.

- Colletotrichum acutatum (jordbærsvartråte, jordbærsvartflekk) er fjernet fra listen over regulerte skadegjørere i plantehelseforskriftens vedlegg 2 (“Planteskadegjørere som det er forbudt å introdusere og spre i Norge dersom de forekommer på visse planter og andre smittebærende emner”).

Plum pox potyvirus (sharkavirus): Søt- og surkirsebær er tatt inn i listen over spesifiserte vertplanter med særlige krav til import, produksjon og omsetning.Det er tatt inn en definisjon av begrepet “europeiske land” i forskriften.

Endringene i plantehelseforskriften trer i kraft 1. februar 2012.

En veileder om kravene til sunnhetssertifikater og reeksportsertifikater er under utarbeidelse og vil om kort tid legges ut på Mattilsynets nettsider.

Powered by Labrador CMS