Smakens uke
Smakens uke finner sted 31. oktober til 6. november, og hensikten er å øke barns og voksnes bevissthet rundt matkvalitet og matglede.
Smakens uke arrangeres av Landbruks- og matdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet i samarbeid med opplysningskontorene i landbruket, Nofima Mat og Norges Kokkemesteres Landsforening med flere.
Smakens uke er årlig begivenhet i mange land, også Norge. I år arrangeres uka for sjette gang. Også i år rettes oppmerksomheten spesielt mot barn og unge. I tillegg vil voksne spisegjester ved flere norske kantiner kunne ta del i markeringen av smakens uke.
Med smak på timeplanen
Opplysningskontorene i landbruket tilbyr et eget undervisningsopplegg for 6.-klassetrinnet som kan benyttes under Smakens uke.
I 2010 var det rundt 300 skoler som aktivt gjennomførte ulike smaksforsøk med elevene. Målet for 2011 er å gjøre opplegget enda mer kjent og mer brukt.
I undervisningsopplegget står smaken i fokus og elevene får lære å kjenne de ulike smakene.
Hensikten er blant annet å:
- Utfordre elevene til å bruke sansene sine og “oppdage” smakssansen på nytt
- Bevisstgjøre elevene på hva som påvirker smaksopplevelsen
- La elevene få trene seg på å beskrive smak med ord
- Utvikle elevenes matglede
Kantineprosjektet
Det er mulig å spre mye matglede i kantiner. Derfor gjennomfører Norges Kokkemesteres Landsforening et eget prosjekt for å gjøre kantinebrukere mer oppmerksomme på smak og smaksopplevelser.
Bevissthet om smak
Bevissthet rundt matglede og smak er formålet med Smakens uke.