Flommens herjinger
Når naturkreftene setter inn sitt tyngste skyts, ja, da blir vi mennesker små. Jeg kommer fra et sted som har opplevd slike krefter. Nyttårsorkanen på Møre har vel de fleste hørt om. Nå har Gudbrandsdalen og Østerdalen opplevd hvilke krefter som ligger i vann . Himmelens sluser har vært åpne, og når det kommer så enormt mye nedbør på så kort tid over et begrenset område, ja, da kan små bekker bli til store elver i løpet av minutter. Slike elver tar gjerne nye løp, og da står både hus og hager lagelig til. Det har gått mange ras – og rasfaren er fortsatt til stede.
Denne artikkelen er over ti år gammel.
Jeg kjører ofte gjennom Gudbrandsdalen. Da merker jeg meg alle de små flotte stedene, byggverkene og hagene. Nå frykter jeg at mange av disse idyllene er omgjort til en slagmark. Jeg vet at mange har brukt år på å stelle i og rundt husene sine. I løpet av en natt kan alt være ødelagt.
Det viktigste er selvsagt at det ikke går liv. Men det at folk mister sine hus og hjem – og sine hager er også et alvorlig slag.
Mange går nå og venter på at også deres eiendommer skal bli rammet. Lågen stiger med 10 cm i timen – og Mjøsa kan snart nå nye høyder. Det er et dårlig varsel for dem som har sine drømmeslott nede ved vannkanten.
Vi håper at folk kan redde det meste av sine verdier – og at de får all den hjelp og støtte de kan få i en vanskelig periode.
Hagefolk liker vann – men ikke i slike mengder som vi nå har sett.