Løpstikke har lange tradisjoner som suppekrydder og ble blant annet brukt i buljongterninger fra Maggi-urt på 50-tallet. (

Etterlyser gamle urteplanter

Norsk Genressurssenter ønsker tips om dyrkede eller forvillede planter av flerårige mat- og krydderarter som er minst 50 år gamle.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Det kan være en plante som er arvet, eller som fortsatt står i bestemors hage.

Kartleggingen er en del av prosjektet Kartlegging og innsamling av flerårige grønnsaker og urter. Gjennom et par års tid er det samlet inn gamle planter av flerårige typer av grønnsaker som det i perioder ikke har vært så vanlig å dyrke. Nå øker interessen for mange av disse, og Genressurssenteret vil sikre at gamle typer blir tatt vare på og er tilgjengelig for ny bruk.

Dyrkede og forvillede planter

Vasspepper er en viltvoksende plante som absolutt fortjener å bli brukt mer. (

Vi takker for mange tips om gamle planter og gjentar og utvider søket med flere planteslag og etterlyser planter som antas å være minst 50 år gamle. Planter som har forvillet seg fra hager er også av interesse.

Av spiselige grønnsaker er disse av særlig interesse; asparges ( Asparagus officinalis), stolt henrik ( Chenopodium bonus-henricus), skorsonnerot ( Scorzonera hispanica), diverse arter løk ( Allium), stjernemelde ( Hablitzia tamnoides) og vadderot ( Phyteuma spicata).

Merk at en art som vadderot er rødlistet, og viltvoksende planter må få stå i fred og er ikke omfattet av prosjektet. Vadderot har imidlertid vært dyrket i tidligere tider, og om det skulle finnes gjenstående planter fra slik dyrking vil det være svært interessant å få rede på.

Krydderplanter og urter

Denne gang ønsker vi også tips om eldre krydder- og medisinske urter. Disse kan være av interesse; løpstikke, estragon (fransk og russisk), spansk kjørvel, kvann, søterot, kalmusrot, malurt, timian, isop, fennikel, sitronmelisse, moskuskattost og ulike mynter. Flere av disse er også sjeldne og til dels rødlistet, og det er altså bare dyrkede eller forvillede planter vi ønsker tips om.

Et unntak er vill vasspepper ( Polygonum hydropiper) som er en vill krydderplante som burde brukes mer.

Send tips

Informasjon med tekst og bilder om mange av artene finnes allerede på Genressurssenterets nettsider.

Tips om planter sendes til prosjektleder Stephen Barstow på epost sbarstow2@gmail.com eller tlf. 915 29 516. Send gjerne også bilder av plantene der de står.

Powered by Labrador CMS