Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
Innsatte har anlagt marihønehage i Bredtveit fengsel
Innsatte i Bredtveit fengsel har anlagt en hage formet som en marihøne i luftegården, etter påpekning fra Sivilombudsmannen.
Hageprosjektet ble satt i gang etter at fengselet hadde fått besøk av Sivilombudsmannen som kritiserte forholdene i luftegården.
Fengselet er omgitt av nettinggjerder som gjør at de innsatte kan se utover store friarealer, men selve luftegården trengte en oppgradering.
– Rapporten fikk meg til å se at selv om forholdene rundt oss er fine, var hovedluftegården nitrist, forteller fengselsleder Nils Leyell Finstad.
Den nye hagen er formet som en marihøne og det er mye symbolikk bak nettopp dette valget. Blomster med svarte prikker er valgt for å symbolisere valg man angrer på, og røde blomster symboliserer kjærlighet.
Hageprosjektet ble til gjennom et samarbeid med blant annet Nav, og alle de innsatte som har deltatt får utdelt et kompetansebevis på arbeidet som er utført.
Planene om å lage marihønehagen først lagt vekk på grunn av bekymringer til sikkerheten til innsatte og ansatte. Fengselsledelsen var redde for at noen skulle kunne gjemme noe i hagen.
– Vi imidlertid har gjennomført en sikkerhetsvurdering og foretatt endringer. Møblene er sammenkoblet og det er investert i nytt sikkerhetsutstyr og piggtrådsikring, forteller Finstad.
Han mener hagen skaper såpass mye trivsel blant de innsatte at det er verdt risikoen.
– Effektene av dette på innsattes trivsel er så viktig at det må veies opp mot akseptabel restrisiko. Internt ser nå alle nytten av utvidelsen av luftegården, sier han.
Bredtveit fengsel er et kvinnefengsel med 45 soningsplasser i en avdeling med høyt sikkerhetsnivå i Bjerke bydel i Oslo.