Unngå helse- og klimaskadelig peiskos

Riktig vedfyring gir mindre sot og forurensing, mer varme og mindre risiko for pipebrann. Nå skal nordmenn lære seg å fyre i ovnen.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

null

Nordmenn er glade i vedfyring. I 2010 varmet 1,5 millioner tonn ved norske boliger. 9 prosent av all energi som går til oppvarming i norske hjem kommer fra vedfyring. Men dersom fyringen ikke gjøres riktig, kan det gi negative konsekvenser for helse og klima.

Naturvernforbundet, Norsk Varme, Feiermesternes landsforening og Miljødirektoratet utgir sammen en brosjyre om hvordan man fyrer riktig. Brosjyren «Riktig vedfyring» skal i november spres til norske husstander. Målet er å påvirke folk til å fyre i ovnen på en mer miljøvennlig og effektiv måte.

- Stadig flere investerer i nye rentbrennende ovner, men uansett hva slags ovn du har, er det viktig å bruke den riktig, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet, som påpeker at det er store miljøgevinster i riktig vedfyring.

Riktig vedfyring er bra både for miljøet og luftkvaliteten. Det å bygge bålet riktig, tenne fra toppen og ha god trekk gir lavere utslipp av klimagasser og sot. Mens feil vedfyring, for eksempel langsom opptenning og lav temperatur, vil føre til at utslippet av svevestøv blir mangedoblet. Hvis man bruker fuktig ved, blir sot- og partikkelutslippene 10-30 ganger høyere enn med tørr ved.

- Partikkelutslipp fra vedfyring kan bidra til dårlig luftkvalitet og ha negative helseeffekter, særlig i byer og tettbygde strøk. Utslipp fra vedfyringen kan også bidra til klimaendringer, sier Ellen Hambro direktør for Miljødirektoratet.

Vedfyring fra vedovner er ved siden av dieseldrevne maskiner, den dominerende kilden til utslipp av sot i Norge. Slike mørke partikler bidrar til oppvarming både mens de er i atmosfæren og hvis de legger seg på snøen. I tillegg til positive helse- og miljøeffekter kan riktig vedfyring hindre pipebrann og branntilløp. I Norge er det mellom 2000 og 4000 pipebranner i året, ofte forårsaket av dårlig vedfyring.

- Hvis du fyrer riktig trenger ildstedet mindre vedlikehold og ovnen din varer lengre. Risikoen for sot- og pipebrann er mye lavere om du følger våre råd, sier Tom Erik Galambos i Feiermesternes Landsforening.

Gamle vedovner, laget før 1998, slipper ut anslagsvis 40 til 70 prosent mer svevestøv enn nyere ovner. Så det er viktig å skifte til nye, rentbrennende vedovner. Norge var først i verden med både å stille krav og å utvikle mer rentbrennende ovner. Resultatet er blitt vesentlig mindre utslipp fra nyere ovner.

- Nordmenn liker vedfyring og vår vedfyringshistorie er lang. Når strømmen går eller det er skikkelig kaldt, er vedfyring den sikreste varmekilden. Og stadig bedre vedovner gir også bedre varme i hus og leiligheter, sier Merethe Slensvik Halvorsrød, styreleder i Norsk Varme.

Powered by Labrador CMS