Sett farge på høsthagen

Høsten trenger ikke nødvendigvis være grå og trist, det finnes mange busker og trær som virkelig setter farge på denne årstiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

− Både plantens frukter og blader kan være med å gjøre den ellers så triste høsten fargerik og spennende, forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Grønnfargen forsvinner
Plantene inneholder ulike fargestoffer og det vanligste er klorofyll. Om høsten er det større nedbrytning av klorofyll enn nydanning, og dermed forsvinner grønnfargen fra bladene. Når mengden av dominerende klorofyll nedbrytes blir de andre fargestoffene mer synlige.

Kalde høstnetter og klare dager
Mange planter har blader som flammer opp i høstgule, bronsegylne, oransje, røde og fiolette farger. Hvor sterke fargene er og hvor lenge de holder seg er avhengig av jordbunnsforholdene og værgudenes humør.

Kalde høstnetter og klare dager gir sterkere farger enn grått og overskyet vær. Dette er fordi at solrike milde dager med stor sukkerproduksjon i bladene etterfulgt av kjølige netter, reduserer transporten/omdanningen av sukkerstoffene. Sukkerstoffene som hopes opp i bladene bidrar til økt produksjon av de røde fargestoffene.

Høst er også plantetid
Om høsten, før frosten kommer, er det fint å plante både busker og trær. Fordelen med å plante om høsten er at det er god fuktighet i jorden og at en slipper å få en tørkeperiode kombinert med sterk sol rett etter planting.

Men selv om høsten normalt sett er nedbørrik er det viktig passe på å vanne godt etter planting spesielt hvis jorden og jordklumpen er tørr.

En annen fordel ved å plante om høsten er at plantene kommer i raskt i gang om våren. Det er også fint å bruke høsten til å planlegge neste års sesong og med plantetipsene nedenfor kan du plante busker og trær som gir deg en fargerik høst neste sesong.

Tips til planter med god høstfarge:
− Hjertetre frøkilde Gøteborg E (Cercidiphyllum japomicum fk Gøteborg E) er et flerstammet småtre med hjerteformede blad som viser et vakkert fargespill om høsten i rødt, gyllent gult og rosa-fiolett. Hjertetreet utsondrer også en duft om høsten som kan minne om nystekte kaker. Treet passer for middels store hager.

− Sargenteple frøkilde Ås E (Malustoring var. sargentiifk Ås E) blir dekket av hvite blomster i mai. Fruktene er ildrøde og meget dekorative. Hver frukt er bare 5-8 mm stor, men de sitter i knipper på fem til ti frukter og synes derfor godt i hagen fra tidlig høst til bladene faller. Bladene får en lysende gul høstfarge.

Trives på kalkholdig jord, passer som levegg og til klipt og fri hekk.

− Hvitrogn frøkilde Ås E (Sorbus koehneana fk Ås E) får store hvite frukter tidlig om høsten som blir en flott kontrast mot de sterkt røde fargene bladene får utover høsten. Blomster og frukter kommer på sidegreiner som henger ned fra de opprette hovedskuddene. Hvitrognen kan også formes som et minitre med en til tre stammer og på den måten få plass i de minste hager. Plant gjerne 4-5 sammen i gruppe eller lagen en frittvoksende hekk.

− Surbær ’Hugin’ E (Aronia melanocarpa ’Hugin E’) har grasiøs vekst og skinnende høstfarger i mange nyanser fra grønt til oransjerødt. Mange svarte bær som gir et flott fargespill i kombinasjon med de flotte høstfargene. Planten egner seg godt til lav, fri hekk, i gruppe og som frittstående. Busken har en opprett vekst på omkring 1-1,3 m. Trives i sol/halvskygge.

− Sibirlønn frøkilde Sauherad E (Acer tataricum ssp. ’ginnala fk Sauherad E’) har en sprakende rød høstfarge på bladene og fargerrike frøstander. Busken kan bli 3-4 meter høy og er en bredvokst busk med grasiøs vekst. Busken trives best i lett jord og med mye sol.

Powered by Labrador CMS