Grunnstein for nytt teknologibygg i Tromsø
Tirsdag 13. august legger statsråd Kristin Halvorsen i Kunnskapsdepartementet ned grunnsteinen for et nytt teknologibygg ved UiT Norges arktiske universitet.
Administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen, universitetsdirektør Lasse Lønnum og rektor Anne Husebekk deltar også i arrangementet.
Høgskolen i Tromsø og Universitetet i Tromsø ble fra 1. januar 2009 organisert som én institusjon under navnet Universitetet i Tromsø som nå heter UiT Norges arktiske universitet. Etter fusjonen var det ønskelig å flytte ingeniørutdanningen til universitetets campus i Breivika og å samle realfags- og teknologimiljøet ved universitetet i et nytt bygg.
Kunnskapsdepartementet ga i 2009 Statsbygg i oppdrag å utarbeide forprosjekt for et nytt teknologibygg ved UiT. Klarsignal for gjennomføring ble gitt av departementet i januar 2012. Bygget er plassert på campus øst for Realfagsbygget med nær tilknytning til dette.
Tomta er planlagt bebygget i to trinn. Dette prosjektet utgjør byggetrinn 1 og vil være på ca 9000 kvadratmeter. Det skal stå ferdig til å ta imot ca 300 studenter og 120 ansatte høsten 2014. Bygget vil også gi plass for universitetets tungregnemaskin «Stallo» og overskuddsvarme fra denne skal gjenvinnes for oppvarming av bygget.
Byggeprosjektet gjennomføres med byggherrestyrte delentrepriser. Statsbygg har inngått avtale med ni, i hovedsak lokale, entreprenører om utførelsen. Norconsult AS, Bodø har prosjektert bygget i samarbeid med SWECO Norge AS, Bodø. Nordnorsk Byggekontroll AS, Tromsø, ivaretar byggeledelsen på vegne av Statsbygg.
Grunnsteinen er et messingskrin som legges ned i grunnen for symbolsk å markere igangsettelsen av et større byggearbeid. Skrinet fungerer som en tidskapsel og er ment å gi opplysninger til senere slekter om byggverket og om den tidsepoken som prosjektet fant sted i.
I følge Statsbyggs tradisjoner vil grunnsteinen blant annet inneholde årets mynter og frimerker, fargetrykk av Norges riksvåpen og tegninger fra arkitekt og rådgivende ingeniører samt invitasjonen til arrangementet.
Les mer om prosjektet her