Denne autonome georadaren er et av verktøyene som NIKU bruker til å samle inn informasjon om kulturminner som ligger under bakken. Foto: NIKU.
Denne autonome georadaren er et av verktøyene som NIKU bruker til å samle inn informasjon om kulturminner som ligger under bakken. Foto: NIKU.

Har satt arkeologisk geofysikk på kartet

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har laget en åpen karttjeneste med oversikt over utførte arkeologiske georadaroppdrag i Norge.

Publisert

Nesten 2000 hektar er nå undersøkt og tilhørende 300 rapporter tilgjengeliggjort gjennom siden Argin.no, ifølge en pressemelding.

Viktig database

Sammen med NTNU Vitenskapsmuseet, Vestfold fylkeskommune, Arkeologisk museum Universitetet i Stavanger og Møre- og Romsdal fylkeskommune har NIKU laget en åpen karttjeneste. Karttjenesten gir god oversikt over områder i Norge hvor det er utført høyoppløselige arkeologisk geofysiske undersøkelser.

Per dags dato er nesten 2.000 hektar gjenspeilet i tjenesten i argin.no, alle arealene undersøkt med georadar. Spesielt nyttig er tjenesten for kulturminneforvaltningen, jordbruket, grunneiere, utbyggere og andre som er involvert i arealplanleggingsarbeid.

Nyttig for store utbyggingsprosjekter

– For eksempel under planleggingsprosesser av store utbyggingsprosjekter er dette en nyttig karttjeneste, påpeker Knut Paasche, avdelingsleder for digital arkeologi i NIKU.

Han understreker videre gevinsten i at data fra arkeologiske georadaroppdrag er lett tilgjengelige. 

– Vårt håp med tjenesten er at flere slipper dobbelt arbeid og slipper bruk av unødvendige ressurser for å finne ut av noe som det kanskje allerede finnes data på, sier Paasche.

Ifølge NIKU-avdedlingslederen er det nemlig ikke gitt at for eksempel en fylkeskommune vet at NIKU eller andre aktører har gjort undersøkelser i et område i forbindelse med et forskningsprosjekt. Med argin.no kan man enkelt ta en rask sjekk på hva som er gjort fra før. 

Powered by Labrador CMS