Hafslund Celsio har besluttet å gjenoppta karbonfangstprosjektet på Klemetsrud i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Grønt lys til bygging av karbonfangstanlegg i Oslo
Byggingen av karbonfangstanlegget på Klemetsrud i Oslo starter opp igjen. Anlegget skal etter planen redusere hovedstadens utslipp med 20 prosent.
– Dette er en enorm milepæl. Jeg er svært stolt over at vi nå er klare til å gjenoppta realiseringen av et av Norges største og viktigste klima- og industriprosjekter, sier Martin S. Lundby, administrerende direktør i Hafslund Celsio, i en pressemelding.
Sammen med Aker Solutions og SLB Capturi skal Hafslund Celsio bygge et av verdens første fullskala karbonfangstanlegg på avfallsforbrenning.
Lagres på havbunnen
Karbonfangstanlegget skal stå klart i 2029 og skal fange 350.000 tonn CO2 årlig. Cirka halvparten av dette innebærer permanent karbonfjerning fra atmosfæren, og andre halvpart skal redusere utslipp av fossilt CO2.
CO2-en skal transporteres og lagres permanent av selskapet Northern Lights under havbunnen i Nordsjøen.
Anlegget i Oslo er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet. Prosjektet er regjeringens satsing på CO2-håndtering, der CO2 fanges fra industrielle kilder, transporteres og så lagres det på en sikker måte.
Myndighetene jubler
– Karbonfangst på Klemetsrud skal kutte 20 prosent av Oslos gjenværende fossile utslipp, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H), som kaller anlegget for «det suverent viktigste enkelttiltaket for at Oslo skal nå sine ambisiøse klimamål».
Også energiminister Terje Aasland (Ap) jubler også for at det er fortgang på byggeprosjektet.
– Jeg er glad for at dette klimaprosjektet kommer i gang igjen. CO2-fangst er nødvendig for å kutte utslippene fra denne type anlegg. Et vellykket prosjekt på Klemetsrud vil ha stor demonstrasjonsverdi for CO-fangst fra avfallsforbrenning nasjonalt og internasjonalt, sier han.
Budsjettet er på 8,3 milliarder kroner, og staten bidrar med 2,5 milliarder i støtte.
Kontroversielt
Der har vært stor strid i Oslos kommunestyre om karbonfangstanlegget, og før jul truet Fremskrittspartiet med å velte byrådet på grunn av denne saken.
Men der Frp er sterkt imot klimatiltaket, er SV veldig for.
– Endelig er det fremdrift i dette prosjektet. Nå er det viktig at byrådet og regjeringen jobber fort. Oslo og Norge må få kuttet utslipp, slik vi er forpliktet til gjennom Parisavtalen, sier Sunniva Holmås Eidsvoll, leder i Oslo SV.
Miljøstiftelsen Zero mener også at det er svært gledelige nyheter.
– Dette er en dag vi har ventet på lenge. Prosjektet vil kutte klimagassutslippene fra Oslos største punktutslipp, og det er viktig for å vise at teknologien fungerer, sier Martine Mørk, fagansvarlig for industri i Zero.
(©NTB)