Funn av tungmetaller i grønnsaker
En screeningundersøkelse viser forhøyede verdier av kadmium, nikkel, og arsen i økologiske grønnsaker dyrket i alunskiferområder, melder Bioforsk.
Denne artikkelen er over ti år gammel.
Undersøkelsen er gjort av UMB i samarbeid med Bioforsk, som ønsker en omfattende kartlegging i aktuelle områder i Sør-Norge.
- Basert på stikkprøver kan vi se en klar forskjell i nivået av enkelte sporelementer i produktene fra økologisk og konvensjonell drift i samme område, sier professor Brit Salbu, leder ved Senter for fremragende forskning og Isotoplaboratoriet ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) på Ås.
Hun opplyser at kadmiumnivået i enkelte grønnsaker lå over angitt grenseverdi. Økologisk produserte grønnsaker viste noe høyere konsentrasjon og overføringsfaktorer for sporelementer som kadmium, arsen og nikkel. Når det gjelder uran (U) er det bare påvist i potet som er økologisk produsert på jord med høy U-konsentrasjon.
Les hele artikkelen på bioforsk.no.