Høyt forbruk av biologiske plantevernmidler
Nærmere 90 prosent av grønnsaksarealet i norske veksthus ble behandlet med biologiske plantevernmidler i 2015.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 30 prosent av arealet ble behandlet med kjemiske midler eller en kombinasjon av biologisk og kjemisk bekjempelse.
Mens andelen biologiske midler er den samme som ved forrige undersøkelse i 2012, har bruken av kjemiske plantevernmidler blitt redusert fra 44 prosent i 2012.
Årsaken til at prosentandelen overstiger 100 er at samme vekst kan bli behandlet flere ganger gjennom vekstsesongen.
For alle typer prydplanter var de tilsvarende tallene henholdsvis 31 prosent og 83 prosent.
Særlig på agurker, tomater og urter er bruken av såkalte biologiske nytteorganismer for å bekjempe skadedyr stor. Nærmere 96 prosent av arealet for dyrking av agurker ble behandlet med biologiske midler, mens tallene er 94 prosent for urter, 92 prosent for tomater og 81 prosent for salater.
53 prosent av agurkarealene og 13 prosent av tomatarealene ble behandlet med kjemiske plantevernmidler. Dette er en stor reduksjon fra 2012 hvor henholdsvis 64 og 31 prosent ble behandlet kjemisk.
Vekstregulatorer er det mest brukte kjemiske plantevernmiddelet og brukes for å endre prydplantenes utseende.