Et gammelt aspargesbed i den innholdsrike hagen til Lars Mjøset på Bekkelaget i Oslo. (
Foto: Stephen Barstow)
Asparges funnet i gamle hager og i vill flora
Ikke alle vet hvordan voksne asparges-planter ser ut og heller ikke at asparges vokser vilt i Norge.
Etter at gamle aspargesplanter ble etterlyst på Skog og landskaps nettsider i 2009 er det kommet ca 30 tips.
Asparges er en flerårig plante som kan bli svært gammel, og derfor har det vært mulig å finne fram til gamle planter som tilhører vår norske plantearv og som kan ha verdifulle og bevaringsverdige egenskaper. Det er Stephen Barstow som har ledet prosjektet med kartlegging og innsamling av asparges de siste årene.
Nordligste dyrking
De fleste tipsene om gamle aspargesplanter kom fra Sør-Norge, men ett kom fra nå 87 år gamle Jan Lein på Tautra som på 1960-tallet var den første som dyrket asparges nordafjells på 1960-tallet. Han hadde også tatt vare på noen av de gamle plantene som Barstow fikk overta. Jan Lein var asparges-pioner på Tautra i Trøndelag på 1960-tallet. Noen av plantene fra hans produksjon vokser fortsatt og blir tatt vare på. Foto: Ukjent
Et annet bemerkelsesverdig funn er gjort på Bekkelaget i Oslo der et 40 meter langt aspargesbed har fått stå i over 50 år. Eksakt alder er ukjent, - kanskje er aspargesbedet enda mye eldre. Her står plantene nær sjøkanten, noe som kanskje er grunnen til at plantene trives så godta akkurat her. Denne hagen er forøvrig svært innholdsrik. Du kan lese mer om alle spennende planter som finnes der i Barstows rapport som ligger som vedlegg nederst på siden.
Tåler salt
Asparges er en av relativt få planter som tåler høyt saltinnhold i jorda. Derfor er havstrand også det vanligste voksestedet for vill asparges i Norge. Noen steder på østlandet nord til bygdene omkring Mjøsa, kan vill og forvillet asparges finnes på berggrunn med tynt jorddekke. Ellers finnes planten spredd omkring Oslofjorden sørover til Kristiansand pluss noen spredte funn på Vestlandet nord til Trøndelag. Slik er vi vant til å finne asparges i grønnsakdisken og på tallerkenen Foto: Stephen Barstow - ikke så lett å se at dette er samme plante, forvillet innimellom tett gras på en strand. Foto: Stephen Barstow
Når det gjelder bevaring av genetisk mangfold og genotyper av asparges så satser Genressurssenteret på en kombinasjon av bevaring ex situ i bevaringssamlinger og in situ ved at plantene registreres og bevares på noen kjente voksesteder i naturen.
In situ og ex situ
Dessverre er det ikke så lett å flytte voksne aspargesplanter fra et sted som plantene har vokst i 50 eller 80 år, og Genressurssenteret har mistet flere av plantene som er tilsendt fra personer som har hatt slike. Det blir derfor også holdt rede på hvor plantene vokser og hvem som har dem slik at et representativt utvalg av gammel dyrket asparges, sammen med noen viltvoksende populasjoner kan bli bevart i Norge.
Asparges er en delikatessegrønnsak som har vært forsøkt dyrket i Norge med jevne mellomrom gjennom det meste av 1900-tallet. Tradisjonelt var det den hvite blekede typen asparges som ble dyrket, men de senere årene er det kommet nye sorter som også smaker godt selv om de er grønne og har fått vokse fritt i sollys.