Kraftig vekst i løksalget
Vi spiser langt mer rå løk enn før. Særlig av den røde sorten.
Inntil for få år siden var løk synonymt med tørket gul kepaløk for oss nordmenn.
– Gul løk egner seg ypperlig i matlaging, men den er i skarpeste laget å spise rå. Rødløk er mildere og er blitt en slager i salater og wok, sier Pernille Rød Larsen i Gartnerhallen.
Salget av rødløk økte med 32 prosent i 2010, mens gul løk økte med 16 prosent, målt i verdi.
Totalt kjøpte vi drøyt 24 000 tonn løk i fjor. På ti år har løkforbruket i Norge økt med over 8000 tonn. Vi spiser nå fem kilo løk i året hver.
– Den positive utviklingen fortsetter for fullt i år. Vi tror det i hovedsak skyldes den gode produktutviklingen og at flere løktyper er tilgjengelig i butikkene, sier produktsjef Espen Gultvedt i Bama.
Mange typer
Gartnerhallen, Bama og Bioforsk jobber med et stort løkprosjekt. Målet er å øke kunnskapen om løk, heve kvaliteten og utvide mangfoldet, og at hver av oss om få år skal sette til livs ti kilo løk i året.
50 norske løkprodusenter er involvert i prosjektet, fra Steinkjer i nord til Larvik i sør.
Over halvparten av løken vi spiser i Norge, er dyrket her i landet. Og da snakker vi ikke bare om gul og rød kepa, men også flere milde varianter som er gode rå.
– Vi har stor tro på mild løk. Den ser ut som vanlig tørket gul løk, men smaken er mye mildere enn både gul og rød kepaløk. Mild løk er å få kjøpt hele året, sier Espen Gultvedt.
Også den etter hvert så berømte sjalottløken produseres i Norge, den som er så god når den er stekt, bakt eller kokt.
– I tillegg dyrkes det nye løksorter som først vil komme for fullt i butikkene om noen år. Blant disse er gourmetløken boretane, som brukes mye på restauranter, sier Pernille Rød Larsen.
Løktips
Vårløk og purre hører også til løkfamilien. De dyrkes i Norge, mens hvitløk er den eneste løksorten som utelukkende importeres.
At vi spiser mer løk enn før, er bra for folkehelsen.
– Løk er svært kalorifattig og rik på antioksidanter, svovelforbindelser og karbohydrater. Sammensetningen har vist seg gunstig både for hjertet og kolesterolnivået i blodet. Løk forebygger også sykdommer som kreft og benskjørhet, sier Pernille Rød Larsen i Gartnerhallen.
I år har store nedbørsmengder skapt problemer for landets løkprodusenter, men løk av redusert kvalitet havner ikke i butikkhyllene.
– Det jobbes nå hardt med kvalitetskontroll og sortering på våre pakkerier, sier Espen Gultvedt i Bama.
Løk skal være fast å kjenne på og ha en frisk lukt. Løk skal helst ikke oppbevares i kjøleskap, men tørt og luftig. Det er først sent på våren den bør legges kaldt, fordi den da kan begynne å gro.
For å unngå tårer er det best å bruke en skarp kniv med tynt stålblad når du skal skjære løk. Da knuses minimalt med celler i løken, den beholder mer aroma, utløser mindre bitterstoffer, og dermed færre tårer.