MOSEÅR: Bli kvitt mosen i plenen før den utkonkurrerer gresset. (
Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)
Mose over stokk og stein
Mange hageeiere har oppdaget at det er ekstra mye mose i plenen i år. En mild vinter med mye nedbør har gitt mosen gode groforhold mange steder i landet.
– En vinter med temperaturer fra null til fem plussgrader, mye fuktighet og lite lys, er rene paradiset for mosen. For gresset er det derimot lite gunstig, sier forskningsleder Trygve Aamlid ved Bioforsk. Han er ekspert på plantevekster og gress.
I følge Aamlid har mosen denne vinteren hatt et konkurransefortrinn.
– Det har vært lite snø, så mange hager har ligget bare. På grunn av lite sol og mye regn har bare mosen klart å vokse. Gresset er helt avhengig av lys og vokser ikke når det er under fem varmegrader, sier forskeren.
Les også spørsmål- og svarspalten på hage.no, hvor hageeksperten svarer om mose og plen.
Likevel er det ingen grunn til å fortvile dersom mosen har fått tak i plenen. Det er flere ting du kan gjøre for å bli kvitt den upopulære veksten.
– Før i tiden pleide man å kalke plenen mot mose. Det har jeg ingen tro på. Men det finnes jo andre metoder, sier planteforskeren.
Gode råd
Hageekspert Peter Hjuler, som er salgssjef i Bayer Garden, har tre gode råd mot mose.
– Min anbefaling er at man ikke skal klippe gresset for kort. Med litt lengre gress er det vanskeligere for mosen å vokse, sier Hjuler.
Mosefjerner på plenen er også en fordel.
– Det har kommet en ny type mosefjerner, Trim, som strøs på plenen. Den fjerner mose og gjødsler gresset samtidig. På den måten slår man to fluer i en smekk, sier Hjuler.
Mens de gamle mosefjernerne gjerne støvet mye og kunne lage svimerker i gresset, er den nye typen enklere å strø på og mer skånsom mot gresset.
Og så kommer man ikke utenom gjødsel. Ønsker man en hage med tett og grønn plen, må man være flink til å gjødsle gresset.
– Mange gjør den feilen at de aldri gjødsler, eller at de gjødsler for sjelden. Gjødsler du plenen to til tre ganger i løpet av sesongen, får gresset næring og vokser bedre enn mosen, sier salgssjefen.
For å gjødsle en hage på rundt 100 kvadratmeter trenger du om lag to og en halv kilo gjødsel. For en større hage på rundt 250 kvadratmeter trengs rundt syv og en halv kilo.
Tenk fremover
Mosen sprer seg ved hjelp av sporer. Den har ikke røtter, men festetråder. Gjennom bladverket trekker mosen til seg vann og næring.
– Den grønne teppeveksten vokser forholdsvis raskt. Får den være i fred kan den i løpet av et par år danne et teppe over plenen. Moseteppet gjør det vanskelig for gresset å vokse, sier Hjuler.
Med jevn klipping av gresset, gjødsling og mosefjerner, er det likevel enkelt å holde plenen mosefri, selv for de uten grønne fingere.
– Hør gjerne med en gartner. Noen hager er mer utsatt på grunn av busker og trær som danner skygge, eller de ligger slik til i terrenget av de samler opp mye fuktighet. Likevel finnes det som regel en løsning, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.