– Mange er ikke klar over skadevirkningene av å skamklippe plenen. Vårt inntrykk er at en god del klipper gresset for kort, sier gartner Marianne Utengen i Det Norske Hageselskap. Kortklipt gress skaper gode vekstforhold for en av hagefolkets verste fiender.
– Klipper du gresset helt ned hver gang, så ser du til slutt bare mose. Plenen får juling når den snauklippes, og da trenger den lang tid på å hente seg inn. Imens slår mose og ugress til, sier Utengen.
Annonse
På de fleste moderne plenklippere kan du enkelt justere høyden på gresset.
Hageselskapet og Jernia anbefaler å ta en tredel av høyden dersom plenen klippes regelmessig. Lengden på stråene bør være omtrent 35-44 mm for å unngå mose. Har du mye mose, bør du ikke klippe lavere enn 40 mm.
– Trikset er å ikke klippe så mye, men heller ofte. Gå over en gang i uken. Er det varmt og mye regn, bør du klippe to ganger i uken, sier innkjøpssjef Pål Strømberg i Jernia.
Forsiktig med langt gress
Dersom gresset har vokst fritt en stund, skal du også være forsiktig med friseringen.
– Kommer du hjem fra ferie til en hage som er blitt et villnis, er det viktig å ikke gå rett på og barbere gresset helt ned. Da vil du få en helt gul plen. Det skyldes at de lange stråene har skygget for seg selv, sier Utengen.
Hun anbefaler å angripe det lange gresset forsiktig, ved å dele prosessen i to etapper.
– Gå først over med kantklipper, eller sett klipperen på det høyeste nivået. Da er gresset fortsatt langt. Etter en halv uke klipper du gresset på vanlig måte, råder Utengen.
Etterpå vil du sitte igjen med mye avklipt gress. Det bør rakes opp, men ikke kastes.
– Legg avklippet i blomsterbed og under busker. Det gir næring til vekstene, sier Utengen.
Gjødsel mot mose
I tillegg til riktig høyde på gresset, er regelmessig gjødsling et våpen i kampen mot mose. Mange moderne gressklippere utfører en såkalt bioklipp.
– Med en bioklipper trenger du ikke å rake fordi den tygger gresset to ganger. Avklippet som ligger igjen fungerer som gjødsel for plenen og det hjelper til med å bygge jordsmonn, sier Pål Strømberg i Jernia.
Rundt 100 000 nordmenn kjøper ny gressklipper hvert år. Det selges fortsatt flest bensinklippere, men batteridrevne klippere blir stadig mer populære.
– Har du en mindre plen kan du trygt gå for en batteridrevet klipper. De nye modellene har stor nok batterikapasitet og de lader fort. Men på større hager er fortsatt bensinmotor best egnet, sier Strømberg.
For å være helt sikker på at resultatet blir godt, kan man skaffe seg en robotgressklipper.
– Roboten klipper plenen regelmessig og med riktig høyde, mens du selv bruker tiden på andre ting, sier Strømberg.