Illustrasjonsfoto: Mynd Entreprenør
HRL legger inn bud på kriserammet entreprenør – Mynd kaller budet sabotasje
HRL Entreprenør legger inn bud på Mynd Entreprenør, og mener verdiene som ligger til grunn for den pågående rekonstruksjonen betydelig underpriser selskapet. Mynd på sin side kaller budet et forsøk på sabotasje.
Før jul ble det kjent at Porsgrunns-entreprenøren Mynd Entreprenør hadde fått økonomiske problemer. De ba omtrent 250 leverandører om å ettergi gjeld på totalt 66 millioner kroner, men fikk i første omgang ikke alle med på dette. Etter at de forlenget fristen ble det etter hvert klart at en del av kreditorene nektet å være med på en akkordløsning som ville gi dem 25 prosent av utestående beløp.
Noen av kreditorene ønsker å slå entreprenøren konkurs, men da ble det klart at selskapet var innvilget rekonstruksjon. Mynd-eiernes forslag til rekonstruksjon innebar at Storm Entreprenør, eid av Strand Group AS, overtar selskapet, og skyter inn 500.000 kroner i aksjekapital.
Tirsdag var det fordringshavermøte i Oslo tingrett i rekonstruksjonen, og ifølge Telemarksavisa kom det frem at verdiene i den kriserammede entreprenøren var mindre enn først antatt. Nærmere bestemt fra 79 til 24,7 millioner kroner. I tillegg kom det frem at 197 kreditorer hadde meldt inn krav på 106 millioner kroner. Dermed lå kreditorene an til å få vesentlig mindre i rekonstruksjonen enn det de hadde blitt tilbudt i den foreslåtte akkorden.
TA meldte også at styreleder i HRL Entreprenør Fred Gade tok ordet på møte, og uttrykte skepsis til den foreslåtte løsningen. Han mente at forslaget kun ville putte penger i lomma på den nye eieren.
– Betydelig underprising
Dagen etter møtet har HRL Entreprenør kommet med et åpent bud på Mynd. Telemarksavisa var først med nyheten om budet.
Du kan lese Mynd Entreprenørs tilsvar lenger ned i saken.
Byggeindustrien har spurt administrerende direktør Roger Dreyer i HRL Entreprenør om en kommentar på budet, men han viser til det åpne tilbudet.
Der adresserer HRL blant annet skepsisen til den foreslåtte løsningen i rekonstruksjonen, og her refererer ordet Selskapet til Mynd Entreprenør.
«HRL Entreprenør AS mener Selskapet holder tilbake vesentlig informasjon for kreditorene, og mener betingelsene i avtalen Selskapet har med Strand Group er til en betydelig underprising», skriver de i tilbudet.
I budet tilbyr de å kjøpe alle aksjene i selskapet for den symbolske summen 1.000 kroner, men lover samtidig å gå in med en aksjekapital på ti millioner kroner «som forutsettes disponert til tilleggsbetaling av akkord».
Samtidig sier de at de vil utrede fordringslistene og eiendelene i selskapet, samt inndrive disse.
«Kreditorer vil motta 80 prosent av nett innfordrede midler ut over finansiering av akkorden som foreslått 27. februar. RL vil følge opp alle eiendeler og balanseposter, samt sikre kontinuitet i prosjekter», skriver HRL i budet.
Samtidig avslutter de med å understreke at de mener tilbudet er bedre enn den løsningen til rekonstruksjon som de nåværende eierne av Mynd har presentert.
– Sabotasje
Det er styreleder Espen Andersen (85 prosent) og daglig leder Mats Asdahl (15 prosent) som eier Mynd. Onsdag kveld sendte de ut en melding der de svarte på HRLs bud.
Der tar de avstand fra budet og kaller det et forsøk på sabotasje. De reagerer på at budet kommer gjennom media, og kaller det et forsøk på å plukke opp restene etter en konkurs.
Her er hele tilsvaret fra Mynd Entreprenør:
«Ledelsen og eier av Mynd Entreprenør AS har vanskelig for å tolke det angivelige budet fra HRL Entreprenør AS som annet enn et forsøk på å sabotere for den løsningen som styret arbeider hardt for å komme i mål med. Det vises til at «budet» er fremsatt gjennom media, og er løsrevet fra forhistorien og rammeverket som har muliggjort rekonstruksjonen – noe vi kommer tilbake til.
Under rekonstruksjon beholder ledelsen og eierne rådighet over Selskapet. Selskaper under rekonstruksjon er følgelig ikke til salgs under de ulike fasene i en rekonstruksjon. Grunnvilkåret er at vilkårene for konkurs er oppfylt slik at aksjene som det klare utgangspunkt er verdiløse. Rekonstruksjonen er muliggjort gjennom en finansieringsordning avtalt med Storm Entreprenør AS og morselskapet Strand Group AS, som inneholder som forutsetning at Strand Group AS overtar aksjene i morselskapet, Mynd AS. Denne avtalen ble inngått tilbake i desember 2023. Avtalen er også formalisert og eierskapet er overført til Strand Group AS.
Avtalen med Storm og Strand inneholder en finansieringsløsning, som har medført at samtlige prosjekter i Mynd Entreprenør kunne ferdigstilles, selv om selskapet kun hadde et mindre millionbeløp i kontantbeholdning per desember 2023. Som redegjort for under fordringshavermøtet, kan ikke disse to avtalene skilles fra hverandre. Kontrollen over selskapet er nødvendig for Storm for å kunne gjennomføre finansiering/factoringavtale og stille sikkerhet for gjennomføringen. Finansiering gjennom factoring krever som utgangspunktet konsesjon, med unntak der den gjøres som ledd i egen virksomhet.
Med grunnlag i det som er beskrevet, er det verken rettslig eller praktisk mulig å skille de to ordningene fra hverandre, slik budet fra HRL Entreprenør impliserer. Arbeidet med å sette opp ordningen, kalkulere prosjekter og likviditetseksponeringen er tatt. Denne risikoeksponeringen er gjort i en situasjon med betydelig usikkerhet. HRL Entreprenør AS var også involvert i diskusjoner i den innledende fasen, men tilbudet som da ble presentert lå på et helt annet nivå, som ikke ville medført dekning til kreditorene av noen betydning.
Det at en aktør som ikke var villig til å gi den beste avtalen i en situasjon med så vidt mye usikkerhet nå fremsetter et åpent bud gjennom mediene, viser at den avtalen som ble gjort har gitt verdi til selskapet og dermed kreditorene. Samtidig illustrerer budet at selskapet og ledelsen har lykkes med å preservere verdiene til kreditorfelleskapets interesse. Uten avtalen med Storm ville selskapet vært konkurs tilbake i desember, og de ansatte vært uten jobb. Kreditorene ville i denne situasjonen med all sannsynlighet stått uten dekning.
Først nå ønsker en konkurrent å tilføre 10 millioner i en igangværende virksomhet, mens virksomheten er under rekonstruksjon. Isolert sett er en slik kapitaltilførsel positivt, men når tilbudet sendes gjennom mediene, fremstår arrangementet mer som en sabotasje for å plukke opp restene ved en konkurs – enn som en handling i kreditorfelleskapets interesse. MNOK 10 000 000 er også langt mindre enn kontanteksponeringen Storm/Strand har lagt ut for å holde prosjektene operative.Storm/Strand har så betydelig eksponering at de nok gjerne tar en prat med HRL for å se etter muligheter hvis dette er ønskelig.»