Gledelig og nødvendig gjennomgang av yrkesfagene
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at han ønsker å sette i gang en omfattende gjennomgang av yrkesfagene i Norge. Dette er både gledelig og helt nødvendig – noe drastisk må skje for å få opp interessen rundt yrkesfagene.
Denne artikkelen er over ti år gammel.
Siden Kunnskapsløftet ble innført i 2006 har det vært en negativ treng innen yrkesfagene her i landet. Kunnskapsløftet var ment å skape en bedre og bredere plattform for de som valgte å ta en yrkesfaglig utdanning. Det gikk ikke slik man håpet. Resultat er blitt at stadig færre ønsker å gå en yrkesfaglig vei, det blir for mange generalister slik at bedriftene ikke får den kompetansen de ønsker og statusen til yrkesfagene er nå i ferd med å forsvinne. Tallens tale er klare; siden Kunnskapsløftet ble innført har rekrutteringen til bygg- og anleggsteknikk sunket med over 39 prosent.
Det er skremmende tall. Og for å klare å snu denne trenden må det settes inn drastiske tiltak. Det er derfor veldig positivt at kunnskapsministeren nå virkelig ønsker å sette problemet på dagsorden, og at han vil gjøre dette sammen med arbeidslivets organisasjoner. Byggenæringens Landsforening (BNL) har varslet om denne negative utviklingen i flere år, men lite konkret har blitt gjort. Man har satt i verk noen mindre tiltak, men det har ikke hjulpet nevneverdig på situasjonen. Ved en bred gjennomgang vil det kunne skje noe mer konkret. Men da må man også se på helt nye løsninger. Det er helt sikkert også mulig å hente noen momenter fra tiden før Kunnskapsløftet ble innført.
Noe av det viktigste som må skje gjennom utviklingen til yrkesfagene, er å heve statusen. Samfunnsutviklingen i Norge er blitt slik at «alle» skal gå gjennom allmennfaglige studieretninger, og at fagarbeid ikke er noe å satse på. Dette ser selvsagt ikke en utvikling det må bygges opp under. Norge trenger fagarbeiderene mer enn noen gang før. Om vi skal bygge landet videre må vi ha ressursene som skal gjøre jobben. Det er selvsagt ingen enkel oppgave å bygge opp statusen til yrkesfagene, men det er helt nødvendig. Dette er også noe Isaksen vil prioritere.
Nå får vi håpe at dette signalet fra kunnskapsministeren ikke bare er fagre ord, men at de følges opp med handling, og at ikke problemet føres over til neste regjering. Vi har absolutt ingen tid å miste om vi skal få opp igjen statusen og søkertallene til yrkesfagene.