Bjørn Glenn Hansen i Glass og Fasadeforeningen hevder svaret på dette er ja – og viser til en svensk rapport som peker på at polskprodusert isolerglass har opp til 13 ganger høyere påvirkning på klimaet enn leveranse for eksempel fra en lokal svensk produsent.
Hansen sier glassbransjen i 2007 så de første tegn til økende import av isolerglass, og at 12 år senere er cirka 87 prosent av alt isolerglass levert til norske bygg importert.
Annonse
– Betydelige subsidieprogram i Polen og Baltikum har gjennom flere år tilrettelagt for investeringer i moderne produksjonsutstyr. Dette, sammen med lave lønnskostnader, store subsidierte investeringer i infrastruktur, og etter hvert overkapasitet forklarer mye av årsakssammenhengen. Økt etterspørsel i hjemmemarkedene i Øst-Europa, økning i transportkostnader, valutarisiko sammen med investeringsvilje i de skandinaviske landene er med på å endre situasjonen. Og ikke å forglemme; de kontinuerlige påminnelsene vi får om krav til miljøhensyn og tiltak mot klimaendringene. Glass og Fasadeforeningens søsterorganisasjon, Svensk Planglasförening, har derfor bestilt en rapport fra Sweco som gir oss tall på om svenskprodusert isolerglass, i et miljøperspektiv, er et bedre alternativ enn eksempelvis glass produsert i Polen. Rapporten er representative også for hos oss her i Norge, mener Bjørn Glenn Hansen.
Resultatene i rapporten er blant annet basert på hvilke energikilder som er de bakenforliggende for prosessene i isolerglassproduksjon. Utslipp fra transport er et annet viktig parameter.
– I rapporten fremgår det at isolerglassproduksjonen i referansebedriftene i Sverige har en estimert klimapåvirkning på mellom 2,6 og 3,8 kg CO 2 ekvivalent/m 2 isolerglass. For referansebedriftene i Polen viser mellom 33,7 og 35,8 kg CO 2 ekvivalent/m 2 isolerglass. Den polske energimiksen resulterer i omtrent 25 ganger større utslipp av klimapåvirkende gasser sammenlignet med den svenske. Utslipp fra transport sammen med energiforbruk i produksjon påvirker klimanegativt med mellom 8 og 13 ganger mer i scenariene med produksjon i Polen, sammenlignet med produksjon i Sverige, påpeker Hansen.
– Denne rapporten er svært så interessant. Vi ser mange paralleller til det norske markedet. Rapportens konklusjoner gir oss som forening et grunnlag for å bringe dette videre til politiske myndigheter. For kjøpere av isolerglass som selv ønsker å fremstå med en klimavennlig profil bør det være all grunn til å velge kortreist. Vi er så heldige å få besøk av Stina Wollenius, fra Glasgruppen AB, på besøk til Fagdagen 2019, som arrangeres på Thon Hotell Oslofjord 16. oktober. Hun vil der presentere Swecos rapport nærmere for våre deltakere, avslutter Hansen.
Denne rapporten presenteres i sin helhet på Fagdagen 2019 onsdag 16. oktober.