GK skal levere rør og kulde på nye Mosjøen videregående skole. Illustrasjon: Asplan Viak

GK tildelt flerfaglig skolekontrakt

GK skal levere rør og energilagringsystem på nye Mosjøen videregående skole. Kontrakten mellom totalentreprenør Consto og GK er på cirka 55 millioner.

Publisert

 – Vi er stolte over å kunne være med på laget når en av Norges mest fremoverlente videregående skole skal bygges. Svært høye krav til energibruk gjør dette til et spennende prosjekt der vi kan bygge videre på fagkunnskapen vi har opparbeidet oss innen bærekraftig teknikk i bygg, sier regionsdirektør Rune Leiknes Godø i GK i en pressemelding.

Skolen skal romme rundt 725 elever, og ferdigstilles i 2027. Prosjektet skal bli et passivhus med energimerke A, samt sertifiseres med BREAM-NOR Very Good.

Starter opp i høst

Bygget skal blant annet få solcellepaneler på veggene vendt mot øst og sør. I tillegg vil det bli installert en luft-til-vann-varmepumpe på taket av bygget som vil dekke behovet for 70 prosent av forbruket til oppvarming av bygget.

Det er Nordland fylkeskommune som er byggherre. Kontrakten mellom totalentreprenør Consto og GK ble signert i juli 2024.

GK starter opp med sine arbeider i løpet av høsten 2024. Deres leveranser innebærer blant annet varme, sanitæranlegg, trykkluft og gassanlegg på bygget. 

Nytt energilagringsystem

I tillegg skal GK levere luft-til-vann-varmepumpen på taket, samt legge rør til et innovativt system som lagrer varmeenergi under bygget.

– Energilagringsystemet som heter ASES innebærer at man ivaretar, sesonglagrer og gjenvinner solenergi i bygninger. Varmen lagres i noe som heter steinmel – et material som holder på varmen over tid, og på den måten fungerer som et varmebatteri, forklarer prosjektleder i GK, Eirin Heide, i meldingen.

Energilagringssystemet gjør at skolen for eksempel kan utnytte overskuddsenergi fra sommeren når strømprisen er høyere om vinteren.

– Så vidt jeg vet er det er første gang vi i GK er borti denne teknologien for energilagring, sier Heide, som mener dette vil gi nyttig påfyll i erfaringsbanken.

Powered by Labrador CMS