Beskjær busker og trær nå

Dersom du ønsker en pen hekk eller epletrær i passe høyde bør du beskjære dem nå.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Tenk deg sensommeren: Hekkene gir tette skjul, epletrærne frister med frukt og i passe høyde fra bakken, prydbusker og bærbusker har akkurat den formen du ønsker deg, gressklipperen kommer fint inn under og bærene modnes. Og skal du få det slik, må busker og trær beskjæres nå.

Frukttrær
Eple- og pæretrær beskjæres nå. Mens steinfrukter som plomme og kirsebær gjerne kan vente til høsten eller tidligere ettervinter neste år. Klipp litt vekk hvert år, følger du skippertaksmetoden blir det masse nye skudd og lite frukt.

Begynn med døde og skadde greiner, samt alle skudd som peker rett til værs og klipp disse helt inntil greina.

Tynn deretter i greiner og skudd som vokser inn i hverandre og på kryss og tvers, du skal forsøke få til et luftig åpent tre.

Er treet i ferd med å bli altfor høyt og frukten utilnærmelig fra bakken, så bestem deg for hvor høyt treet skal bli. Klipp de øverste greinen i rett høyde og over en knopp som peker i den retning du ønsker treet skal vokse.

Beskjær alltid tett over en knopp eller tett inntil stamme/grein. Ikke la det stå igjen små stubber av greiner og kvister, dette blir bare grobunn for sykdommer. Behold greiner og skudd med stor greinvinkel, disse tåles mest. Det blir også mer frukt på vannrette og nedover rettede greiner enn på stående greiner.

Hekker
De fleste har hekker som de vil gjemme seg bak, og da må de være tette hele veien ned. Trå til og klipp dem jevnlig, det er verd utfordringen.

Har du tujahekk eller hekk av bøk, agnbøk eller gran skal disse ha såkalt gjennomgående stamme, eller en hovedstamme hele veien fra bakken og til den høyden du ønsker den. Ikke gjør noe i høyden før den tid. Gran særlig, må friseres årlig i bredden og når ønsket høyde, også i høyden og kun litt av gangen, den blir stygg ellers. De andre er litt mer fleksible.

Andre hekkplanter som søtmispel, blankmispel, hagtorn, svartsurbær, alperips og flere, og som skal være tette med skudd fra bakkenivå, klippes første året helt ned. Start deretter med å tynne og fornye busken årlig ved å klippe enkeltskudd 10-15 cm over bakken. Rett under der du beskjærer, kan du vente deg 2-3 nye skudd.

Er den fortsatt for tett, kjerr-aktig, enkelte steder, kan du gå inn å tynne lenger opp i busken: fjern skudd og også nå helt nede der skuddet begynner sin vekst.

Til sist benytter du en bred manuell eller elektrisk hekksaks og topper hekken i ønsket høyde.

Og fjern kappet som legger seg inn i busken før du avslutter.

Bærbusker
Nesten som over, men vi topper ikke bærbuskene. Alt vi beskjærer nå, tar vi fra bunnen av, 10-15 cm over bakken.

Fjern de eldste skuddene, solbær og rips bærer best på 2-5 år gamle greiner, forsøk å rullér antallet med det for øyet. Barken sier deg mye om greinenes alder.

Videre fjerner du sterkt overhengende greiner og de som legger seg utover bakken.

Tynn så ut i busken slik at greiner ikke gnisser i hverandre. Ser busken ryddig ut nå, sier vi ”well done!”

OBS! Hekkplanter/busker som blomstrer tidlig på våren, dannet blomsterknoppene sist sommer. vent derfor med å beskjære disse til etter blomstring, hvis ikke klipper du vekk hele dens prakt. Eksempler er de fleste spireaene, søtmispel, marsgullbusk og syrin.

Tenk kosmetikk
Prydbusker skal være slik du vil ha dem, klipp dem slik. Oppstammet, busket, smal eller bred, høy eller lav: Når du vet at det i snitt kommer 2-3 nye skudd under der du beskjærer, og knoppens retning forteller deg hvilken vei skuddet kommer til å gå, så kan du i hovedsak forme mange busker slik du selv ønsker.

Noen har særegne krav, det klarer ikke denne artikkelen å favne, notér deg slikt ved kjøp. Hvis ikke, prøv deg fram.

Med erfaring og en notisblokk i lomma både når du er i hagesentrene og også når du jobber i hagen, vil du raskt favne inn de det gjelder: Tidlig vårblomstrende har vi snakket om, steinfruktene og andre blødere som bjørk og villvin likeså, og også at det er noen som bryter dårlig, d.v.s. at de ikke klarer å komme med 2-3 nye skudd, men kanskje bare 1 eller ingen, som eksempelvis gran og også eldre bjørk, disse ødelegges om du kutter dem mye.

Søker du en helt ordinær form, er tipset stort sett å stadig fornye busken ved å fjerne de eldste greinene helt nede, og deretter klippe dem tilbake ca. 1/3 for å jevne veksten og fjerne gamle blomsterstander.

Nabokrangler og nabolov
Store trær og enorme hekker er grobunn for mange nabofeider. Naboloven sier noe om at trær ikke skal bli høyere en 3 x avstand til nabogrensen. Hekker bør ikke bli høyere enn 1,80 og ikke bredere enn 50 cm på hver side av nabogrensen, men den gir også godt rom for skjønn. Og ditto krangler!

Det beste rådet er; vær føre var! Sett dere inn i hverandres situasjon og vis forståelse før problemene oppstår. Trær vokser og dør, noen blir store, noen blir små.

Er du i planfasen: Velg små trær inn mot nabogrenser, og har du allerede et som kan bli stort, plant et nytt i år, noen år før du tar det andre, slik blir ikke savnet så stort.

Naboer vil ha sol, de vil ha lé, skjerming mot innsyn og ro og fred – husk du er også nabo. Og det finnes mange løsninger som er bedre enn uvennskap. Lytt til ønsker og søk gjerne råd hos en hageplanlegger/landskapsarkitekt.

Powered by Labrador CMS