Plenen bør bli skikkelig tørr etter vinteren før man steller og gjødsler den. (
Vent med plenen
Når snøen smelter og våren kommer, fristes mange til å starte med hagearbeidet. Ofte for tidlig, mener eksperter.
– Plenen er svært bløt når den nettopp har tint og kan skades hvis vi gyver løs med hageredskapene før den har tørket litt opp. Og gjødsler vi for tidlig, får plenen ikke nytte av næringsstoffene. De vaskes ut og renner vekk, sier gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap.
Når bakken blir tørr, er plenen derimot helt avhengig av godt stell for å kunne motstå tørke, sykdommer, slitasje, mose og ugress.
Les også: Slik får du flott plen
Måler opp plenen med google
I motsetning til hva man skulle tro, er ikke gress den enkleste planten i hagen, sierproduktsjef Jonas Hemmingsson i gjødselprodusenten Bayer Garden.
– Plenen liker ikke skippertak. Den blir fort stygg eller full av mose hvis du klipper og gjødsler mye, og for sjelden, sier Hemmingsson.
Lys og varme
Mose og ugress klarer seg med mye mindre næring, lys og varme enn gress. Derfor er det nødvendig med gjødsel for å få en frodig plen.
– Har mosen fått tak i plenen, kan du strø med mosefjerner. Vår mosefjerner inneholder også gjødsel, så du gir næring til plenen samtidig som du dreper mosen, sier han.
Mens de gamle mosefjernerne kunne støve mye og lage svimerker i gresset, er den nyere typen enklere å strø og mer skånsom mot gresset.
Plenen trenger mye næring i begynnelsen av sesongen, så tre til fire uker etter mosebehandlingen bør man gjødsle.
– Gjødsle heller ofte og lite enn mye og sjelden. Tre ganger i sesongen er en grei tommelfingerregel. Når det blir rundt 15 varmegrader i luften, kan man bruke plenrens som tar ugress i tillegg til å gjødsle, sier Jonas Hemmingsson i Bayer Garden.
Ta hardt i
Når plenen er god og tørr, kan man begynne plenstellet med å rake hardt i gresset og ta bort eventuelt gammelt løv og planterester, forteller Marianne Utengen i Hageselskapet.
– Gammel, tettpakket plen fra i fjor har godt av å bli røsket i så gressrøttene får luft. Strø gjerne noen centimeter med jord utover plenen. Meitemark i jorda vil bryte ned organisk materiale og gi næring til gresset.
Gule flekker med død plen kan rakes helt bort, før man krafser ned litt jord og sår med nye frø.
– Husker du at du i fjor sommer irriterte deg over en dump eller et hull i plenen, er dette tiden for å jevne dem ut. Bruk jord som inneholder litt sand, den bygger godt og gir et jevnt resultat, sier gartneren.
Bør ikke barberes
Når gresset virkelig skyter fart, bør man klippe det minimum én gang i uka, og gjerne to i høysesongen, råder Marianne Utengen.
– Mange gjør den feilen at de klipper plenen for kort. Barberer du plenen, svekker du gresset og gir dårlig vekst. Gresset bør ikke være under fire centimeter, og blir det svært langt bør du ikke klippe mer enn en tredel av gresset om gangen.
Når et gresstrå klippes kommer nye skudd, derfor blir plenen tett og kraftig med regelsmessig klipping, sier Jonas Hemmingsson i Bayer Garden.
– Bruk alltid en gressklipper med skarpe kniver, det reduserer sykdommer og du unngår flisete gresstuster, sier han.