Slappe planter kan reddes med riktig stell og gjødsel. (
Foto: Hege Høpfner, Newswire)
Derfor sliter potteplantene vinterstid
De fleste potteplanter hører hjemme i tropiske strøk i Asia, Vest-Afrika og Australia, og ikke i tørre norske hjem om vinteren. Her er tipsene som kan redde dem.
Når vi fyrer om vinteren får vi en tørr og varm inneluft som ikke er bra for plantene. Luftfuktigheten inne kan bli så lav som 12-15 prosent, mot over 60 prosent om sommeren, ifølge Mycoteam.
– Spesielt tørt er det i nye bygninger, fordi de er bedre isolert og har mer effektiv ventilasjon. Overskuddsfuktighet fra dusjing og annet fjernes raskt fra lufta, som igjen varmes opp til den er knusktørr, sier daglig leder Kolbjørn Jenssen i Mycoteam.
Nybygg har ofte mindre vinduer, og om vinteren kan plantene få problemer med fotosyntesen, forteller Jenssen.
– Vi narrer på en måte plantene, fordi varmen forteller de at de skal strekke seg og vokse. Når plantene likevel ikke får nok lys eller fuktighet, må de bruke av opplagsnæringen sin og kan bli bleke og slappe.
Riktig stell
Selv om tørke er et problem, er det ikke nødvendigvis mye vann som er løsningen for alle misfornøyde planter, ifølge Jonas Hemmingsson i gjødselprodusenten Bayer Garden.
– Planter kan også dø av overvanning, og røtter som blir stående i vann råtner lett. Det beste er å ha en potte med god drenering, vanne regelmessig og la planten tørke lett mellom hver vanning, sier Hemmingsson.
Støvete blader kan ikke puste skikkelig, så man bør tørke av bladene med en fuktig klut både på oversiden og undersiden. Fjern også visne blomster og råtnende eller døde blad, råder han.
Hvis du har gitt planten god næring hele sommeren, har den bedre forutsetninger for å takle vinterhalvåret. Gjødsling må tilpasses årstiden og hvor planten er i vekstfasen, råder han.
Tang fra norske strøk vokser under særdeles tøffe forhold, og har derfor utviklet spesielle egenskaper som andre planter kan dra nytte av gjennom den nye gjødselserien Vitality fra Bayer.
– Vitality-serien inneholder tangekstrakt, som stimulerer planten til å utvikle bedre røtter og dermed ta til seg næringsstoffer mer effektivt. Plantene blir også mer motstandsdyktige mot tørke, frost og sykdommer, og kan bedre tåle en norsk vinter, sier Hemmingsson.
Vinterdvale
For plantene er det naturlig med en hvileperiode om vinteren. Anders Andreassen i Olsens Enke Hagesenter mener folk ikke skal forvente at planten skal være på topp året rundt.
– Vinduskarmen i en oppvarmet stue er ikke et ideelt sted for plantene vinterstid. Sett plantene i et kjølig rom hvor de får nok lys, og ikke utsett dem for mye trekk eller lufting i minusgrader, sier Andreassen.
Har man latt planten tørke ut i lange perioder mellom vanning og gjødsling, bruker planten mye av energien sin på å komme seg igjen.
– Sist sommer var intens og varm og krevde mye av energien til plantene våre. Har de i tillegg hatt en hard vinter, vil de ha lite overskudd til å vokse og lage blomster. Nå når våren kommer og plantene våkner fra vinterdvalen, blir det ekstra viktig å gi dem god næring i form av gjødsel, sier Jonas Hemmingsson i Bayer Garden.