Kim Robert Lisø

Klimaløsning? Powerhouse!

På FNs klimatoppmøte i Paris rett før jul ble 195 land enige om en avtale om kutt i CO2-utslipp som skal begrense den globale oppvarmingen til mellom 1,5 og 2 grader. Byggenæringen vil bli avgjørende for å nå klimamålene, skrev sjefredaktør Arve Brekkhus i sin leder uken etter. Det er riktig, det vil kreve nytenkning - men klimaløsningene finnes!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Kim Robert Lisø

Innovasjonssjef i Skanska Norge, professor II ved NTNU og leder av Powerhouse

En åpenbar løsning er plusshus. Bygninger som i drift produserer like mye eller mer energi enn de bruker, vil kunne bli et sentralt bidrag til å redusere energibruken i verden - og dermed også redusere klimagassutslippene.

I Norge har Skanska, Entra, Sapa, Asplan Viak, ZERO og Snøhetta - sammen med SINTEF og ZEB-senteret ved NTNU - gått et viktig skritt videre og utviklet Powerhouse-konseptet. Powerhouse er plusshus som produserer mer fornybar energi enn de bruker gjennom et helt livsløp på 60 år.

I et Powerhouse inkluderer vi ikke bare energi brukt til driften, men også energi brukt til å produsere byggematerialene som inngår, energi brukt til oppføringen, og etter endt levetid også energi brukt til avhendingen av byggene. Dette er en svært ambisiøs målsetning, og suksessen er avhengig av et strengt fokus på energi i alle faser av prosessen fram mot et ferdig bygg. Byggets utforming og planløsning, takløsninger og fasader, og energi- og ventilasjonsløsninger, blir en funksjon av energi- og miljøkravene.

Verdens første Powerhouse, Kjørbo i Sandvika i Bærum, har allerede vakt betydelig internasjonal oppmerksomhet. Allerede etter ett års drift kunne vi også konstatere at resultatene svarte til beregningene. Etter rehabiliteringen er energibehovet i bygget redusert med omtrent 86 prosent, og rundt 80 prosent (!) i forhold til gjeldende TEK 10-krav. Energioverskuddet i driftsfasen ligger rundt 21 kilowattimer per kvadratmeter oppvarmet bruksareal, eksklusive energibruk til brukerutstyr.

I tillegg er Powerhouse Kjørbo sertifisert til den best oppnåelige BREEAM-NOR-karakteren, «Outstanding as built». Vi mener derfor at Powerhouse Kjørbo er et av verdens mest miljøvennlige rehabiliterte kontorbygg. Den aller viktigste lærdommen vi tar med oss fra Kjørbo og videreutvikler i nye prosjekter, er betydningen av en samarbeidsmodell hvor alle fagdisipliner samarbeider tett i utviklingen av prosjektene fra første dag. Det bidrar til nytenkning.

Plusshus må bli viktige forbildeprosjekter i et land som må omstille seg for å møte klimautfordringene. Powerhouse-samarbeidet ønsker å bidra til at byggenæringen kan levere funksjonelle, bærekraftige byggverk. Vi ønsker å inspirere til utvikling av bygg som har lavest mulig ressursbruk og klimapåvirkning.

Powerhouse Brattørkaia i Trondheim står nå for tur, og bygget vil bli verdens nordligste plusshus etter Powerhouse-definisjonen. Arkitektur og estetisk uttrykk er styrt av solen som energikilde og det nye mantraet «form følger miljø». Resultatet er et helt nytt arkitektonisk uttrykk, som forhåpentligvis vil begeistre - og inspirere til nytenkning.

Vår kjære hovedstad ønsker også å være en internasjonalt ledende miljøby, og vil satse på klimasmarte løsninger for å oppnå ambisiøse mål om reduksjon av klimagassutslipp fram mot 2030. Løsning? Byen fortjener et Powerhouse!

Powered by Labrador CMS