John Moen
Kan digitalisering bli slutten for Norsk byggenæring?
Internasjonal forskning viser at bedrifter som holder fast på tradisjonelle arbeidsformer ikke vil overleve på sikt. I følge SSB har byggenæringen vært den næringen som har brukt minst på forskning og utvikling. Bransjen har vært preget av at behovet for utvikling er erstattet av lett tilgjengelig arbeidskraft fra Øst-Europa og kjøp av prefabrikata fra andre land.
Vi er nå på vei inn i den fjerde industrielle revolusjonen (PWC: Industri 4.0), den vil føre til omfattende endringer av bygg-og anleggsbransjen. Revolusjonen handler om å digitalisere industrien slik at en kan produsere smartere og mer effektivt. For norsk industri handler det om å overleve i en global konkurranse som stadig blir tøffere. ”Dersom vi ikke digitaliserer industrien vil vi sannsynligvis ende opp uten noe industri i det hele tatt” [i], sier Roger Schjerva, sjeføkonom i IKT Norge.
Byggebransjen har vært konservativ sammenlignet med mange bransjer [ii]. Bank, møbelindustrien, kollektiv transport, matbransjen, bygging av skip oa. har allerede automatisert deler av sin virksomhet.
Byggebransjen har gått motsatt vei og rettet seg inn mot lett tilgjengelig arbeidskraft fra Øst-Europa. Dette er en medvirkende faktor til at ca. 80 % av byggearbeidene fortsatt utføres ute på byggeplass. Dette er også medvirkende for at arbeidseffektiviteten har stått stille siden 1990 [iii].
Fokus i bransjen har vært på kortsiktige utfordringer med krevende kunder og komplekse prosjektleveringer. Det har ikke vært en kultur i bransjen for å investere i langsiktig innovasjon for å oppnå effektivisering, kostnadsreduksjon og inntektsgevinst [iv]. Nytenking i bransjen skjer i stor grad innenfor det enkelte prosjekt og skaleres ikke næringen. Informasjon er proprietær noe som skaper få synergier. Næring søker utvikling gjennom å kutte og rasjonalisere i etablerte verdi- og prosesskjeder. Dette gir ikke rom for skapende innovasjoner og nytekning.
En utvikling innen BA har vært økt bruk av prefabrikasjon. Et eksempel på dette er at vi importerte mer enn 10 000 badekabiner allerede i 2013 [v]. Et annet eksempel er prefabrikasjon av vegger og moduler. Her har vi to norske produsenter (Moelven og Skanska husfabrikken), men de fleste leverandørene i det norske markedet er fra Sentral- og Øst-Europa.
Det har til nå vært en utvikling i bransjen som har bestått av små steg med forbedringer. Digitalisering med heldigitale produkt-sykluser vil føre til at vi står foran en disruptiv transformasjon [vi]. Dette vil føre til at mange eksisterende forretningsmodell blir irrelevante, der bedrifter som holder fast på disse ikke vil overleve. (McKinsey2016): ”Given the construction industry’s poor track record on innovation and the adoption of new technologies, tools, and approaches, project owners and contractors need to adopt a new mindset”).
Det har vært lite utvikling i bransjen, samtidig som implementering og bruk av 3D-prosjektering har skapt en basis for utvikling av både eksisterende og nye aktører. På den annen side kan disse mulighetene være en trussel mot virksomheter eller for hele bransjen, om norske virksomheter er passive eller ikke klarer å gripe mulighetene [vii]. En av de største truslene er at produksjon på byggeplass går over til en prefabrikasjon utført av ikke-norske aktører. Dette vil eksportere norsk byggenæring. Til sammenligning er 90% av norsk byggvarehandel nå ivaretatt av internasjonale aktører.
Det er nå viktig at sentrale offentlige bestillere ikke bare er ekstroverte i sin uttrykksform, men også i handling der de må ta et førende initiativ for å skape utvikling og endring i bransjen. Offentlige bestillere må her nytte sin bestillerrolle til å etablere utviklende samarbeid mellom bestillere, entreprenører og leverandørene. Dette for å oppnå automatisering, effektivisering og kostnadsreduksjoner som styrker norsk byggeindustri. I motsatt fall vil resultatet kunne bli at en eksporterer norsk byggenæring ut av landet i takt med økt digitalisering.
[i] http://www.innovasjonogforskning.no/teknologi/den-fjerde-industrielle-revolusjonen
[ii] https://innovasjonsbloggen.com/2016/12/13/internasjonal-benchmarking-av-norsk-naeringslivs-digitalisering/
[iii] McKinsey june 2016: Imagining construction’s digital future
[iv] 2016 Global Industry Survey – Industry Key Findings
[v] http://www.bygg.no/article/1184484
[vi] McKinsey2016 Disrupting construction: Five big ideas
[vii] http://w3.siemens.no/home/no/no/omsiemens/digitalisering/Documents/Siemens_Digitaliseringsstudie.pdf