Fensfeltet i Telemark, der gruveselskapet Rare Earths Norway (REN) har funnet store forekomster av sjeldne jordartselementer. Handout. Bildet inngår i NTBs tilbud til abonnenter på nyhetsfoto. Bildet skal kun benyttes i forbindelse med angitt sak.
Foto: Rare Earths Norway / handout / NTB
Gigantfunn av verdifulle metaller i Telemark
Det er dokumentert at det finnes svært store mengder sjeldne jordarter på Fensfeltet i Nome kommune. Telemark jubler, mens naturvernere ber om forsiktighet.
– Vi har gjennom tredjepart fått bekreftet at vi sitter på en betydelig ressurs. Det er en milepæl for oss som kan bli ekstremt viktig både for lokalsamfunnet i Nome, men også Norge og Europa i flere generasjoner, sier sjefgeolog Trond Watne i Rare Earths Norway i en pressemelding.
Ifølge pressemeldingen er det snakk om Europas største forekomst av sjeldne jordartselementer (REE).
Det har lenge vært spekulert på om en slik forekomst kan finnes under bakken på Ulefoss, skriver NRK. Nå er det altså bekreftet.
– Vi har lenge visst at Fensfeltet er lovende, men nå er det endelig helt sikkert, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Mineralene det gjelder, er svært viktige for mye teknologi, særlig knyttet til det grønne skiftet.
– Eksporten av sjeldne jordartsmetaller fra Telemark kan bli viktigere for Europa enn det norsk gasseksport er i dag, sier daglig leder Alf Reistad i Rare Earths Norway.
– Trengs regelverk
Naturvernforbundet istemmer at funnet er spennende, men ber både myndigheter og næringsliv om å trå varsomt.
– Naturvernforbundet er ikke prinsipielt imot gruvedrift, men svært opptatt av at alle ledd i prosessen gjøres skikkelig og mest mulig skånsomt, skriver leder Truls Gulowsen på X.
– Det er opplagt spennende med store ressurser av sjeldne jordarter i Fensfeltet, men jeg er stadig redd for at for mye hastverk og hype, før et solid miljøregelverk er på plass, skal gi uakseptable naturskader, skriver han.
Telemark: – Spinnvilt
I Telemark håper de oppdagelsen kan bidra til verdiskapning i fylket.
Fylkesordfører Sven Tore Løkslid (Ap) sier han er i fyr og flamme over kjempefunnet på Fensfeltet.
– Dette ble en spinnvill dag på jobb. Sjeldne jordarter blir betegnet som den nye oljen, og nå er Europas største funn gjort i Nome og Telemark. Dette er store nyheter for fylket vårt, sier han.
Han sier fylkeskommunen vil bidra i det videre arbeidet dersom det trengs, og sørge for at mest mulig av verdiskapingen blir igjen i Telemark.
– Kan bli viktigere enn gass
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har uttalt at litium og REE i løpet av kort tid vil bli viktigere enn olje og gass.
De sjeldne jordartene og metallene ventes blant annet å være sentrale i produksjonen av framtidens vindturbiner, mobiltelefoner og forsvarsmateriell.
Fram til nå har Kina sittet i førersetet, med tilnærmet monopol på produksjonen av sjeldne jordartsmetaller.
– Eksporten av sjeldne jordartsmetaller fra Telemark kan bli viktigere for Europa enn det norsk gasseksport er i dag, sier daglig leder Alf Reistad til NRK.
Funnet i Telemark kan bidra til å gjøre Europa og Nato mer uavhengig av andre land, men det er fortsatt langt fra funn til produksjon. Rare Earth Norway har satt seg det de beskriver som et hårete mål om å være i drift i 2030.
EU-kommisjonen har lagt fram forslag til forordning om kritiske råvarer, Critical Raw Materials Act (CRMA), der målet er utvinning av minimum 10 prosent av forbruket av sjeldne jordartselementer innen 2030. Reistad håper de kan bidra til dette.