– Kurset er kompetansefremmende i sin helhet hvor vi blant annet gjennomgår forskriftene for sprengningsarbeid, sier leder for skytebaskomiteen i NFF, Knut Tandbergmoen til Byggeindustrien.
DSB
Annonse
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) får en sentral rolle i sprengningskurset, som første gang ble arrangert i 1986.
– DSB skal snakke om alt som vedrører sprengningsfaget og ulykker, sier Tandbergmoen.
Geilo-ulykken utgjør et avorlig bakteppe for kurset.
Tre mennesker mistet livet i sprengingsulykken nær Geilo sentrum i september i fjor.
De arbeidet med byggingen av en en ny jernbaneundergang ved riksvei 7 ved Trøo.
Politiet fryktet den gangen flere eksplosjoner og opprettet en sikkerhetssone med en radius på 400 meter rundt stedet kort tid etter ulykken.
Udetonert dynamitt
Så sent som i januar ble det fortsatt funnet udetonert dynamitt på stedet.
– Det er jo godt man oppdaget det før man startet opp igjen på anleggsplassen og før man begynte å grave der, sa nylig avdelingsleder Siri Hagehaugen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NRK.
Hagehaugen er en av de som skal holde innlegg på kurset.
Ifølge DSB er udetonerte dynamittladninger som står igjen etter sprengning er ikke et ukjent fenomen på anleggsplasser.
– Vi har sett at det er ganske vanlig. På et par store prosjekter nå i fjor fikk vi meldinger om at det sto igjen hull som ikke var gått av som planlagt. Så det skjer dessverre, sa Hagehaugen.
Snuser opp sprengstoff
Samtidig som Geilo-ulykken utgjør bakteppet for kurset, blir det også en overordnet presentasjon av Follobaneprosjektets sprengningsdel, i tillegg til sprengningsarbeid ved gasshåndteringsanlegget på Aukra og andre prosjekter.
– Nevnes må også at Forsvaret i samarbeid med AF Decom skal demonstrere hvordan hunder kan snuse opp sprengstoff, sier Tandbergmoen.