Naturvernforbundet mener regjeringens budsjettforslag for 2025 ignorerer alvoret i natur- og klimakrisen. Foto: Naturvernforbundet

– Fullstendig uansvarlig miljøbudsjett

Støre-regjeringen bevilger 170 millioner kroner til nye naturtiltak i deres forslag til statsbudsjett. – Nok et statsbudsjett hvor natur og klima er nedprioritert, mener Naturvernforbundet og Bellona.

Publisert

Kortversjon

  • Naturvernforbundet kritiserer regjeringens budsjett for 2025 for drastiske kutt i skogvern og mangel på effektive klimatiltak, med en reduksjon på 444 millioner kroner.
  • Bellona uttrykker bekymring for at budsjettet ikke tilfører nye midler til omstilling av norsk industri og mener det ikke støtter opp under målene i Naturavtalen.
  • Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik presenterer tiltak for grønn omstilling, inkludert utredning av forbud mot salg av nye anleggsmaskiner med forbrenningsmotor fra 2035.
  • Regjeringen bevilger 170 millioner kroner til nye naturtiltak som inkluderer naturrestaurering og beskyttelse av villaks, men møter kritikk for mangelfull finansiering. 

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

– I fjor gikk vi ut og kalte budsjettforslaget for tidenes verste, men dette er enda verre. Regjeringen overlater jobben med å løse natur- klimakrisa til dem som kommer etter, sier leder Truls Gulowsen i en melding fra Naturvernforbundet.

 – Dette er et fullstendig uansvarlig budsjett med bare småpenger til miljø. Det er tydelig at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke har tatt alvoret i natur- og klimakrisen inn over seg, sier Gulowsen.

Regjeringens forslag til statsbudsjett 2025 innebærer blant annet kutt i energisparetiltak til vanlige folk, etter Naturvernforbundets syn.

– Dette er uakseptable grep i arbeidet for et bærekraftig samfunn, sier Gulowsen.

Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen.

– Urovekkende signaler

– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-målet, og nå kommer regjeringen i tillegg med urovekkende signaler om økt bruk av kvoter, noe Miljødirektoratet har advart mot, sier fagsjef Christian Eriksen i en melding fra Bellona. 

At Grønn Bok viser at det er vanskelig å si om dette budsjettet bidrar til å redusere eller øke utslippene samlet sett, er alvorlig når vi er fem år unna 2030. Bellona hevder budsjettforslaget er langt unna å ta oss i mål. 

– Ambisjonene i budsjettet er langt unna å ta oss til mål i 2030. Ingen friske midler tilføres omstillingen av norsk industri. En koordinert CO2-verdikjede må fortsatt vente. Regjeringen har også lovet «en historisk innsats» for naturen, men igjen står ikke tiltak eller midler i stil med lovnadene.

For å nå målene i Naturavtalen, der 30 prosent av naturen skal bevares og 30 prosent av skadet natur restaureres, må vi både stanse tapet av natur og starte aktiv restaurering, mener Bellona.

– Regjeringen annonserer «en historisk innsats» for naturen, men bevilger småpenger, sier Eriksen.

Statsbudsjettet for 2025 leverer ikke på klimaambisjonene, sier fagsjef i Bellona, Christian Eriksen. Foto: Bellona

– Utreder forbud

Mandag ettermiddag presenterte vikarierende klima- og miljøminister Tore O. Sandvik regjeringens klimastatus- og plan, også kjent som Grønn bok, i Marmorhallen.

– En av flere målrettede satsinger fra regjeringen for å få fart på den grønne omstillingen i utvalgte sektorer. Vi vil sette krav til offentlige anskaffelser om at fem til ti prosent av energibruken på bygge- og anleggsplasser skal være utslippsfri. Vi utreder forbud mot salg av nye anleggsmaskiner med forbrenningsmotor fra 2035, og vil vurdere om det kan settes som krav til anleggsplassene i transportsektoren. Bruk av forbrenningsmotor vil ikke bli forbudt, men det er et klart signal til entreprenørene om å bidra til utviklingen, sa Sandvik.

Videre vil regjeringen vurdere hvordan kommunene kan sette klimakrav til bygge- og anleggsplassene, ifølge klima- og miljøministeren.

– Vi utreder forbud mot bruk av fossil gass til permanent oppvarming fra og med 2028. Dette brukes i landbruksbygg, næringsbygg og i noen grad i husholdninger. Vi vil vurdere eventuelle unntak, fortalte Sandvik.

Regjeringen bevilger i tillegg 170 millioner kroner til nye naturtiltak, blant annet som oppfølging av deres ferske handlingsplan for naturen, opplyste Sandvik.

– Det her er nye midler neste år og går blant annet til naturrestaurering, naturregnskap, villregn, tamrein og rovvilt, og til å redde villaksen gjennom gyrobehandling i elva og bekjempelse av pukkellaks. Vi satser også på veitransport gjennom Enova, etablering av ladeinfrastruktur og tungtransport på batteri eller nitrogen slipper å betale bompenger frem mot 2030, sa Sandvik.

Vikarierende klima- og miljøminister, Tore O. Sandvik (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB

– Særlig forundret

– Det er lagt inn noen millioner til kartlegging av havbunnen i områder hvor det planlegges utvinning av havbunnsmineraler. Det er en ren provokasjon. Vi er særlig forundret over kutt i de populære kommunale ordningene klimasats og natursats, sier Gulowsen.

I statsbudsjettet for 2025 ønsker regjeringen å bruke cirka femti milliarder mer enn i budsjettforslaget for 2024.

– Det er et stort paradoks at regjeringen pøser på med oljemilliarder, men knapt finner penger til å gjøre noe med den krisa som norsk olje er med på å skape. Nå er situasjonen med tap av natur og pågående klimaendringer så alvorlig at det haster med kraftfulle tiltak, sier Gulowsen.

Powered by Labrador CMS