Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB

Full faktasjekk-krangel mellom Støre og Solberg

Høyre-leder Erna Solberg mener statsminister Jonas Gahr Støre må faktasjekkes. – Det er Erna som må faktasjekkes, svarer Støre.

Publisert

– Det er en utfordring at vi til stadighet må faktasjekke hva regjeringen sier, sa Solberg (H) i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag morgen.

– En stund var det bare finansministeren jeg syns vi måtte faktasjekke, men nå har jeg opplevd at alle høstens budsjettutspill har medført at vi har måttet faktasjekke også statsministeren, sa Solberg.

Hun mener at regjeringen har overdrevet flere av budsjettsatsingene sine i lekkasjer til mediene.

– De skryter av betydelige økninger, både til helse og til politi. Men i praksis holder bevilgningene til spesialisthelsetjenesten så vidt tritt med demografiøkningene. Og politisatsingen er på 447 millioner, ikke 2,4 milliarder som de sa, for de pengene ligger i årets budsjett, forklarer Solberg til NTB.

Støre: Ingenting er uriktig framstilt

Statsminister Jonas Gahr Støre slår hardt tilbake.

– Det er helt feilaktige påstander. Her mener jeg at opposisjonen må faktasjekke seg selv. Informasjonen vi har lagt fram, er helt i tråd med det budsjettet som er lagt fram, sier han.

Han ber opposisjonen om å lese budsjettdokumentene grundigere.

– Det er ingenting som jeg kan se at er uriktig fremstilt. Så hvis de har problemer med det, får de gå tilbake og sjekke, sier han.

Han mener at eksemplene opposisjonen kommer med, ikke holder mål, og trekker blant annet fram sykehusbudsjettet.

– Vi har et sterkt sykehusbudsjett som styrker bevilgningene til sykehusene. Men det er aldri slik at vi regner sykehusbudsjettet ut fra investeringene i nybygg. De går opp og ned med planer og prosjekter som går. Det viktige for meg er pasientbehandlingen, og det kommer altså betydelige summer til mer pasientbehandling og kortere helsekøer.

Skattelettelser

Høyre har blant annet reagert på at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte nyheter om skattelette i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Vedum ble sitert av NRK på at alle som tjener 700.000 kroner vil få 4800 kroner lavere inntektsskatt, mens de som tjener 200.000 kroner får rundt 10.000 kroner lavere inntektsskatt i løpet av perioden 2021 til 2025.

Skattereduksjonen for 2025 alene er langt lavere.

Vedums statssekretær, Skjalg Fjellheim, har sagt at de har vært tydelige overfor NRK om hvilken periode tallene gjelder for.

– Jeg tror regjeringen forsøker å dra nytte av det som er utfordringen i dagens mediebilde, at nyhetene flyr fort forbi, sier Solberg til NTB.

Listhaug: Villedende markedsføring

Solberg var ikke den eneste i Stortinget som hamret løs mot måten regjeringen har kommunisert ut budsjettet sitt. Også Frp-leder Sylvi Listhaug tok tak i temaet onsdag.

– Hvis regjeringen hadde vært en privat bedrift, så hadde sannsynligheten vært stor for at de hadde blitt dømt for villedende markedsføring, sa Listhaug.

Hun tror mange føler seg lurt av regjeringen, og viste blant annet til at skatteletter som regjeringen hadde skrytt av, viste seg å bare være på noen hundrelapper for mange.

– Er regjeringens strategi å prøve å skjule manglende handlekraft, ved å prøve å føre folk bak lyset, spurte Listhaug.

Uenig

Støre svarte at målene som regjeringen har satt seg, kommer tydelig fram i statsbudsjettet.

– På område etter område leverer vi politikk for å gjøre hverdagen tryggere, økonomien tryggere, og også ta i bruk de nye mulighetene som ny teknologi gjør for at vi kan kutte utslipp og skape jobber. Det er det budsjettet er.

– Jeg går ut fra at Listhaug har lest hele budsjettet fra A til Å. Hvis hun føler seg lurt av det, så kan jeg gjerne ta en runde med henne igjen på det, sa statsministeren.

Powered by Labrador CMS