Illustrasjonsfoto.
Vannskader i boliger økte med nesten 20 prosent
Vannskader er den desidert hyppigste skaden som skjer på bygninger og boliger. Flere tusen av dem kunne vært unngått, mener forsikringsselskap.
En av tre nordmenn har opplevd vannskade på boligen sin, ifølge en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av sanitærutstyrsprodusenten Grohe.
Oppimot 15.000 av vannskadene kunne vært unngått, mener Fremtind, som er forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB.
I 2018 registrerte forsikringsbransjen over 70.000 vannskader, som utgjorde en samlet skadeutbetaling på hele 2,9 millioner kroner. Dette er en økning på nesten 20 prosent fra året før.
– Vi mener at en relativt stor andel – et sted mellom 10 og 20 prosent – av vannskadene kunne vært unngått ved å oppgradere rørsystemene, eller ved å installere smarte fuktsensorer og vannstoppere, forteller skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind i en pressemelding.
Rørrelaterte skader er vanligst
I tillegg til klimarelaterte naturskader og ekstrem nedbør, er slitasje og gamle rør- og avløpssystemer vanlige årsaker til at det oppstår vannskader. Nær halvparten av vannskadene Fremtind registrerer kan relateres til rørsystemene.
Det er et bilde Per-Kristian Grøttumsbråten, prosjektsalgssjef i Grohe Norge, kjenner seg igjen i.
– En stor del av vannskadene oppstår på grunn av rørsystemer som er bygd før det nye regelverket med rør-i-rør kom i 1995. Før var det også vanlig å bruke kobberrør, som står for mange av vannskadene som oppstår i boliger i dag, sier Grøttumsbråten i meldingen.
Vet ikke hvor vannstopperen er
Han oppfordrer nordmenn til å gjøre seg kjent med rørsystemet på hjemmebane.
– Lær deg hvor hovedstoppekranen er og sjekk at denne er av en nyere dato. Hovedstoppekranen er også det første du bør lokalisere hvis det har oppstått en lekkasje i boligen din. Steng av kranen, finn ut hvor lekkasjen har oppstått, og tørk opp så mye du kan. Vann tar alltid den enkleste veien, og dersom det rekker å trekke inn under for eksempel parketten, kan det føre med seg råte og mugg. Det er mye verre, sier Grøttumsbråten
Ifølge undersøkelsen fra YouGov er det bare halvparten av befolkningen som har montert en vannstopper i hjemmet, og hver femte nordmann vet ikke hva en vannstopper er.