Illustrasjonsfoto: Tuva Skare
Illustrasjonsfoto: Tuva Skare

Frykter ytterligere fall i byggeaktiviteten: – Dyrt oppgjør

12 timer på overtid kom partene i mål med en avtale for byggfagene. Slik er reaksjonene blant flere av bedriftene med ansatte som ville blitt tatt ut i streik.

Publisert Sist oppdatert

16.700 bygningsarbeidere sto i fare for å bli tatt ut i streik, men etter 12 timer med mekling på overtid kom NHO Byggenæringen og Fellesforbundet i mål.

Rammen fra frontfaget på 5,2 prosent er blitt videreført.

Alle vil få et generelt tillegg på 7 kroner. I tillegg til dette kommer en solid heving av alle satsene i overenskomsten. Minstelønnssatsene heves med 12 kroner.

I tillegg til de sentrale tilleggene skal det føres reelle lokale lønnsforhandlinger.

Mens Fellesforbundet kaller oppgjøret historisk godt, har NHO Byggenæringen beskrevet det som et dyrt oppgjør.

Trond Næss er daglig leder i J H Nævdal Bygg i Bergen.
Trond Næss er daglig leder i J H Nævdal Bygg i Bergen.

Hos bergenskonsernet J H Nævdal Bygg ville 59 ansatte blitt tatt ut i streik. Daglig leder Trond Næss, som totalt har 75 egne tømrere og 25 innleide i virksomheten, er glad for at man har unngått en streikesituasjon.

– Jeg skriver akkurat ut Riksmeklerens møtebok her nå, så jeg har ikke fått satt meg skikkelig inn i resultatet. Det er litt tidlig, men vi er veldig glade for at det er enighet. Vi har mange prosjekter som går, og det ville vært kjedelig å få utsettelser, sier han.

Samtidig er situasjonen todelt, mener Næss.

– Ellers tenker jeg dette er et kostbart oppgjør med en bransje som ligger nede og som sliter med ordrereservene. Sånn sett er det litt todelt, sier han.

Frykter fall i byggeaktivitet: – Dyrt oppgjør

Tore Bakke administrerende direktør i Bravida Norge. Foto: Erik Burås / Bravida Norge
Tore Bakke administrerende direktør i Bravida Norge.

Administrerende direktør Tore Bakke i Bravida Norge ville merket en streik i en rekke av sine bedrifter. Totalt 15 Bravida-avdelinger og 534 ansatte over hele landet sto på lista over selskaper som ville blitt tatt ut i streik.

– Da jeg ble intervjuet av Frifagbevegelse under NHOs årskonferanse tidligere i år, sa jeg at jeg fryktet det ville bli et dyrt oppgjør. Det ser det også ut til å ha blitt. Men jeg er glad for at oppgjøret er i havn og at vi unngår streik, sier Bakke til Byggeindustrien.

Men han tror det vil bli krevende å få inndekning for de økte kostnadene ute hos kundene, og sier hver og en av bedriftene må sette seg godt inn i hva som er igjen til de lokale forhandlingene.

De lokale forhandlinger skal legge følgende kriterier til grunn: bedriftens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne.

– I lokale forhandlinger må det tas hensyn til tarifftillegget, lønnsglidning og overhenget. I et dyrt oppgjør i en vanskelig tid må bedriftene være presise i lokale forhandlinger da situasjonen er differensiert, sier Bakke.

– Hvordan vil oppgjøret påvirke bransjen?

– Byggeaktiviteten kan komme til å falle ytterligere. Vi har hatt høy inflasjon og en stor økning i byggekostnadnene allerede. Når vi får et dyrt oppgjør på toppen, øker det byggekostnadene ytterligere. Jeg tror renta kan komme til holdes i ro lenger enn varslet, og da er jeg redd det vil påvirke byggeaktiviteten ytterligere, sier Bakke til Byggeindustrien.

Dystre utsikter

I Grenland tror de også økte kostnader vil påvirke gjøre situasjonen enda mer krevende for bransjen.

– Det er så liten aktivitet i byggebransjen i Grenland at en streik ikke ville vært så farlig for vår del. Det sier Stian Råmunddal, konsernleder for Seltor Gruppen AS til NRK.

– Med et så heftig lønnsoppgjør vil lønnskostnadene øke, og kostnadsøkningene vil gjøre det enda vanskeligere å vinne jobber.

Overfor NRK beskriver han utsikten som dyster.

– Vi unner alle håndverkere god lønn. Det er totalbildet vi synes er fryktelig vanskelig, sier han til NRK.

Han tror hele bransjen står overfor massive reduksjoner i arbeidsstokken.

– Det er mer sannsynlig at man må gå rett på oppsigelser. Permitteringer er en kostnad på grunn av arbeidsgiveravgift, sier han.

Veidekke ville hatt 1.296 ute i streik

Kommunikasjonssjef i Veidekke, Helge Dieset. Foto: Veidekke
Kommunikasjonssjef i Veidekke, Helge Dieset.

Landets største entreprenør ville også ha merket en streik i flere av sine prosjekter. Totalt ville 1.296 Veidekke-ansatte blitt tatt ut dersom det hadde blitt streik.

– Vi er glade for at partene har funnet en løsning slik at vi har unngått en streik. Det er det jo ingen som ønsker seg, sier kommunikasjonssjef i Veidekke Norge, Helge Dieset.

– Hvordan har dere forberedt dere?

– Forberedelsene skjer først og fremst ute i prosjektene som har forberedt seg på hvilke tiltak de måtte sette i verk ved en eventuell streik. Det gjelder for mulige konsekvenser fraværet av våre egne ansatte kunne medført, i tillegg til fravær av underentreprenører og leverandører som hadde blitt tatt ut, sier Dieset.

Consto tilfredse med å unngå streik

Kommunikasjonssjef Lena Glosemeyer Fangel i Consto AS.
Kommunikasjonssjef Lena Glosemeyer Fangel i Consto AS.

I Consto peker de på tøffe tider, men at er glade for å ha unngått streik.

– Vi er tilfredse med at partene unngikk streik, og resultatet av oppgjøret forholder vi oss til. Det er en kjensgjerning at vår bransje opplever tøffe tider, men i det store bildet er vi optimistiske og har tro på at markedssituasjonen vil ta seg opp igjen, skriver kommunikasjonssjef Lena Glosemeyer i en e-post til Byggeindustrien.

Powered by Labrador CMS