Martin Bech Holte
Frykter oljefondet tar knekken på Norges økonomiske suksesshistorie
Tidligere McKinsey-topp og Aker-direktør Martin Bech Holte mener oljefondet har gitt Norge dårlige vaner. I sin nye bok «Landet som ble for rikt» advarer han om at fondets ukontrollerte pengebruk kan svekke økonomien og føre til stagnasjon.
– Velgerne vet at politikerne har penger, og politikerne vet at velgerne vet det. De sitter i en felle. De er sjakk matt, sier tidligere McKinsey- og Aker-topp Bech Holte til Dagens Næringsliv.
Han hevder i boken Norges økonomiske suksess skyldes reformer på 1980- og 1990-tallet, som gjorde fastlandsøkonomien robust. I 2013 overgikk Norges BNP per innbygger USA, selv uten oljeinntektene. Men det siste tiåret har utviklingen snudd med stagnerende reallønn, svakere krone og økt offentlig pengebruk.
Bech Holte peker på oljefondet som en nøkkelårsak. Mens forvaltningen er solid, mangler det regler for hvordan pengene brukes. Han mener dette har gjort politikerne mer opptatt av forbruk enn reformer, og svekket insentivene til sparing og investering i privat sektor.
Løsningen, ifølge Bech Holte, er kraftige kutt i offentlig pengebruk og skattelette for å stimulere arbeid og innovasjon. Han etterlyser også sterkere lederskap og mer langsiktige økonomiske planer.
Boken får støtte fra Høyre-nestleder Tina Bru, som erkjenner at Norge må bort fra avhengigheten av oljepenger. Sp-nestleder Ola Borten Moe mener boken avdekker Norges mangel på omstillingsevne. Arbeiderpartiets Tuva Moflag understreker behovet for kraftige reformer de neste tiårene og sier hun ser fram til å lese boken.