Meglerrommet i DNB i Oslo mandag formiddag. Hovedindeksen på Oslo Børs var i fritt fall i de første sekundene etter åpning. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Meglerrommet i DNB i Oslo mandag formiddag. Hovedindeksen på Oslo Børs var i fritt fall i de første sekundene etter åpning. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Frykten rår i de globale markedene – kraftig børsfall også i Norge

Investorer frykter en mye kraftigere vekstbrems i amerikansk økonomi enn tidligere antatt. Resesjonsfrykten fører til risikoflukt og børser i fritt fall.

– Markedene er veldig urolig fordi de har gått fra å være veldig sikre på at alt er som det skal være i amerikansk økonomi, til brått å bli bekymret for at USA allerede er inne i et økonomisk tilbakeslag, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB mandag ettermiddag.

Bare noen timer før hadde børsutviklingen i Oslo trolig fått flere til å sette morgenkaffen i halsen.

Tokyo-børsen hadde mandag sitt største fall siden 1987, og i Oslo satte børsen kursen ned i et nærmest loddrett fall da handelen åpnet klokka 9. I løpet av de første minuttene som fulgte, svekket de samlede verdiene på børsen seg med rundt 4 prosent før fallet stanset.

Nordsjøoljen gikk på samme tid for rundt 75 dollar fatet – en nedgang på rundt 2,5 prosent siden forrige sluttnoteringen.

Ved toneangivende indekser i Europa var utviklingen mer eller mindre tilsvarende og tilskrives den samme årsaken: Bekymring utløst av amerikanske tall før helga som antydet noe sterkere vekst i arbeidsledigheten, lavere sysselsettingsvekst og svakere forventninger iblant innkjøpssjefene i produksjonsindustrien.

– Det førte til at markedet flyttet oppmerksomheten fra inflasjonsutviklingen til utviklingen i realøkonomien. Børsfallet her hjemme er omtrent som forventet etter så store fall i det globale markedet, sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til NTB.

Søker trygge havner

Han poengterer at rapporteringen fra andre kvartal i USA har vært litt sprikende, og at det har skapt en viss bekymring for at utviklingen kanskje ikke har vært så sterk som man har trodd. De siste nøkkeltallene har fyrt opp under den gryende bekymringen og gjort investorene mindre åpne for å ta risiko.

Når investorer ikke vil ta risiko, blir de defensive og forsiktige og søker trygge havner, poengterer Haugland. Resultatet er negativ børsutvikling og fallende aksjekurser.

– De trekker seg til en viss grad ut av aksjemarkedene og flytter pengene til for eksempel rentepapirer. Det fører til at rentene faller mye, og vi har sett et veldig kraft fall i både korte og lange renter, sier hun.

Haugland utelukker ikke at utviklingen kan fortsette, men tror vi kan få en korreksjon opp igjen allerede i løpet av uka – med forbehold om at nye tall fra USA ikke bidrar til å underbygge resesjonsfrykten ytterligere. Hun ser i det store bildet ikke tegn til et økonomisk tilbakeslag i amerikansk økonomi.

– Denne kraftige turbulensen er mer et signal om at markedene er på tå hev og et utslag av veldig høy nervøsitet i de amerikanske markedene, sier hun.

Fem forklaringer

I tillegg til bekymringene for tilstanden i amerikansk økonomi, oppgir seniorøkonom Robert Bergqvist i SEB overfor TT fire forklaringer på hvorfor verdens børser skjelver:

* Den geopolitiske situasjonen i Midtøsten er en sterkt påvirkende faktor til bekymring på børsene over hele verden. Krise og krigsfrykt gjør at risikoviljen minsker.

* Tilliten til teknologi- og KI-industrien er svekket, delvis knyttet til dårlige rapporter fra en del selskaper innen teknologisektoren. De store teknologiselskapene i USA falt mellom 3 og 7 prosent i førhandelen mandag, ifølge Dagens Næringsliv.

* Japans sentralbank hevet styringsrenten med 0,2 prosentpoeng i forrige uke. Frykten for økte rentehevinger bidrar til at Japans børs faller.

* Vi er i en sesongmessig svak periode der børsene pleier å gå svakt. Så det er egentlig ikke rart at det skjer, selv om de er veldig svake akkurat nå.

Hva som skjer videre, er helt avhengig av hva som rapporteres fra USA framover, ifølge økonomene.

Allerede mandag ettermiddag kommer forventningene til innkjøpssjefen i amerikansk tjenestesektor. Hvis de tolkes negativt, vil de trolig forsterke den negative stemningen som råder for tiden.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror usikkerheten rundt den økonomiske tilstanden i USA vil avta i tiden som kommer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror usikkerheten rundt den økonomiske tilstanden i USA vil avta i tiden som kommer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB