Har du lyst til å kaste deg på dyrketrenden, er tomat en av de enkleste og mest takknemlige grønnsaker som kan dyrkes, ifølge ekspertene.

Flere har dyrkedilla

Stadig flere vinduskarmer, terrasser, balkonger og hageflekker brukes til å dyrke spiselige planter. Tomater er storfavoritten.

Denne artikkelen er over fem år gammel

Salget av frø for grønnsaker og urter økte med over 30 prosent i fjor, og rundt 60 prosent de tre siste årene, viser tall fra Plantasjen.

Les også: Ny bok for urbane bønder

– Dyrking er årets hagetrend

Mesteparten av denne fangsten ble dyrket på en liten bybalkong.

Tomatplanter og tomatfrø økte aller mest, med 70 prosent i samme periode.

– Vi ser en tydelig trend hvor folk ønsker å dyrke spiselige planter, enten om de vil starte med frø eller kjøpe småplanter av for eksempel reddiker eller jordbær. Også planter med frukt som er klare til å plukkes, som chili- og sitronplanter, blir stadig mer populære, sier gartner Hilde Poppe i Plantasjen.

Folk dyrker alt fra gulrøtter i melkekartonger på balkongen til slangeagurker i minidrivhus, forteller hun.

Også fagkonsulent Kirsty McKinnon i Bioforsk observerer en økende interesse for grønnsaksdyrking.

– Jeg tror mange har et ønske om å spise rent og økologisk. Dyrker du selv, har du muligheten til å ha full kontroll med hva du bruker av gjødsel og plantevernmidler. Folk er mer miljøbevisste og bruker lokale ressurser som matrester til kompost, sier McKinnon.

Dyrke i drivhus? Les: – Drivhuset er hjertet i hagen

Vær konsekvent

Å lykkes med grønnsakdyrking handler om å være konsekvent med vanning og gjødsling gjennom hele sesongen, ifølge produktsjef Jonas Hemmingsson i gjødselprodusenten Bayer Garden.

– Om plantene tørker ut eller er uten gjødning en kort periode, kan en stor del av avlingen gå til spille. Uregelmessig vanning kan også få noen grønnsaker, som agurk og salat, til å smake bittert, sier Hemmingsson.

Hvilken gjødsel man velger kan ha stor innvirkning på avlingen.

– Det har lenge blitt forsket på hvordan tang kan brukes som gjødsel. Tang fra norskekysten vokser under særdeles tøffe forhold og har derfor utviklet spesielle egenskaper som andre planter kan utnytte.

Norsk tangekstrakt er en viktig ingrediens i Bayer Gardens nye gjødselserie Vitality.

– Forskning viser at stoffer i tangen stimulerer plantene til å gro bedre røtter, slik at de tar opp næringsstoffer mer effektivt. Plantene blir mer motstandsdyktige mot tørke, kulde og sykdommer, sier Hemmingsson.

Tester på spiselige planter utført av det uavhengige forskningsselskapet Landlab viser at tangekstrakten påvirker avlingen. Plantene som fikk Vitality-gjødsel hadde større avlinger og mer smaksrike, saftige frukter og grønnsaker.

Tomatlykke

Har du lyst til å kaste deg på dyrketrenden, er tomat en av de enkleste og mest takknemlige grønnsaker som kan dyrkes, ifølge ekspertene.

– Tomater kan plantes i store krukker, i plantesekk eller rett i jord på bakken. Har du ikke plantet frøene ennå kan det være for sent, og man kan alternativt kjøpe ferdige planter, sier Hilde Poppe i Plantasjen.

En feil nybegynnere ofte gjør, er at de ikke kniper av tyvere, som er de små sideskuddene i bladhjørnene. Da stjeler skuddene kraft fra tomatplanten, og du ender opp med mange blomster og få tomater, ifølge Poppe.

Tomatplanter trenger mye og regelmessig vanning og gjødsel.

– Følg anvisningen på produktene du bruker, men pass på at du ikke overgjødsler, det kan få noen grønnsaker til å produsere dårligere, sier Jonas Hemmingsson i Bayer Garden.

TI RÅD OM GRØNNSAKSDYRKING

1) Velg sorter som passer der du bor, så du får planter som gir best mulig avling i ditt klima. Spør ditt lokale gartneri.

2) Plant på rett tidspunkt, normalt står det på frøposene når det er rett tid for å så dem.

3) Forbered jorda med rikelig kompost eller gjødsel.

4) Så frøene med riktig dybde og avstand som henvist på pakkene. Bruker du stiklinger, så ikke sett dem så dypt at de råtner.

5) Ikke slurv med vanningen. Vann godt og la jorden delvis tørke ut før neste gang.

6) Gjødsle regelmessig og med riktig tilpasset gjødsel for vekstfasen. De fleste grønnsaksplanter bør få nitrogenholding gjødsel minst hver fjerde til sjette uke.

7) Bruk kompost. Et lag på fem-åtte centimeter med organisk materiale over røttene minsker faren for ugress og hjelper jorda til å holde på fuktigheten.

8) Fjern ugress, fordi det konkurrerer med grønnsakene om vannet, næringen og sollyset.

9) Høst ofte. Mange sorter grønnsaker, spesielt bønner, squash, paprika og agurk, slutter å produsere om du ikke høster ofte nok.

10) Hold kontroll på skadeinsekter, med insektmiddel tilpasset grønnsaker.

Powered by Labrador CMS