28. juni 2019 ble det gjennomført dimisjonsoppstilling for vaktstyrken i Cyberforsvarets base- og alarmtjenester på Jørstadmoen *** Local Caption *** Military formation at Base Jørstadmoen, Norwegian Armed Forces Cyber Defence Garrison Support and Response Services.
– Folk i Forsvaret skal ha gode bo- og arbeidsforhold, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Bildet er fra Jørstadmoen og dimisjonsoppstilling for vaktstyrken i Cyberforsvarets base- og alarmtjenester.

Forsvarsministeren: – Et krafttak for bygningsmassen

I forslaget til statsbudsjett for 2025 foreslår regjeringen å øke bevilgningen til eiendom, bygg og anlegg i Forsvaret med til sammen 2,3 milliarder kroner. Pengene skal både gå til både vedlikehold og nybygg.

Publisert

– Folk i Forsvaret skal ha gode bo- og arbeidsforhold. Vi tar nå et krafttak for bygningsmassen som er helt nødvendig for at Forsvaret skal vokse i årene fremover, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), i en pressemelding.

Regjeringen foreslår å styrke vedlikeholdet og oppgraderingene av eiendom, bygg og anlegg i Forsvaret med én milliard kroner.

I tillegg vil de øke bevilgningene til investeringer i eiendom, bygg og anlegg i forsvarssektoren med om lag 600 millioner kroner. Pengene skal blant annet gå til igangsatte prosjekter på Evenes, Haakonsvern i Bergen, Ørland flystasjon og Værnes.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Behovet er stort. Vedlikehold og oppgradering av bygningsmassen i Forsvaret har i for lang tid vært kraftig nedprioritert. I tillegg er det behov for mange nye bygg. Lokale entreprenører, håndverkere og leverandører, og godt samarbeid med lokalsamfunn og kommuner trengs for at vi skal lykkes med forsvarsløftet. Forsvarsløftet vil bidra med positive ringvirkninger for lokalsamfunnene Forsvaret er gjennom økt aktivitet, arbeidsplasser og infrastruktur, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i meldingen.

Porteføljen eldes år for år

Det er velkjent at store deler av forsvarssektorens eiendomsportefølje har et betydelig vedlikeholdsetterslep. Sett bort fra festningene er gjennomsnittsalderen på bygg på over 40 år, og denne øker med cirka et halvt år i året.

I fjor sa avdelingsdirektør i Forsvarsbygg, Stine Fjærli Sjøthun, til Byggeindustrien at vedlikeholdsetterslepet øker med mer enn 500 millioner kroner i året.

– Dog bør det påpekes at det i de senere år er bygget mye nytt som er i meget god stand. Forsvarsbygg forvalter Norges største eiendomsportefølje på nærmere 4,2 millioner kvadratmeter. Til sammen er det nærmere 13.000 bygg og anlegg i porteføljen, hvorav cirka 10.000 bygg. Selv om det har vært gjennomført store investeringer inkludert noe fornyelse av bygg som har nådd sin tekniske levetid, er porteføljen så stor at porteføljen eldes år for år, sa hun.

Festningsverk, klima og Jan Mayen

I tillegg til 1,6 milliarder til vedlikehold, oppgraderinger og investeringer i eiendom, bygg og anlegg, foreslår regjeringen å øke bevilgningen til 14 festningsverk og vernede bygg med 32 millioner kroner. 

Pengene skal gå til sikring, rehabilitering og utbedringer.

82 millioner kroner vil gå til klima-, miljø- og bærekraftstiltak i regi av Forsvarsbygg. Tiltak som bidrar til energieffektivisering og lokal fornybar energiproduksjon, samt tiltak for bevaring av naturmangfold og klimatilpasning, vil bli prioritert.

I tillegg foreslås det 568 millioner kroner til nytt hovedbygg på Jan Mayen. Dette finansieres utover den økonomiske opptrappingen i langtidsplanen.

«Bred norsk sivil og militær tilstedeværelse og aktivitet er viktig for å hevde norsk suverenitet og norske interesser på Jan Mayen», heter det i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS