Forsvarsbygg etablerer bygg, anlegg og eiendom for nye ubåter på Haakonsvern. Illustrasjon: Forsvarsbygg

NCC tildelt stor ubåthavn-kontrakt etter å ha tatt NRC-tildelning til retten

NRC Norge ble avvist fra den største infrastrukturkontrakten selskapet hittil har vunnet etter en klage fra NCC. Kontrakten er nå tildelt NCC.

Publisert Sist oppdatert

E24 var først ute med å omtale saken i en artikkel like før påske etter at NRC Group ASA fortalte om diskvalifiseringen i en børsmelding.

NRC kunne 4. januar i år fortelle at de var tildelt kontrakt med Forsvarsbygg for grunnarbeider, fundamentering og bygging av en ny kai i forbindelse med nytt anlegg for nye ubåter på marinebasen Haakonsvern i Bergen.

Oppstart på prosjektet var da satt til februar, med planlagt ferdigstillelse i juni 2027.

I børsmeldingen 23. mars skriver NRC Group at NRC Norge, som følge av en klage fra en annen entreprenør, har fått tildelingen fra Forsvarsbygg diskvalifisert. Ifølge børsmeldingen skal det være snakk om en midlertidig forføyning, altså en midlertidig rettsavgjørelse gjort i påvente av en mer omfattende rettsak.

Finansavisen skriver i en artikkel 24. mars at det var NCC som først klagde inn tildelningen til Forsvarsbygg. Da klagen ikke ble tatt til følge, skal NCC ha bedt Oslo tingrett pålegge Forsvarsbygg å stanse entreprisen med NRC.

Tingretten skal, ifølge Finansavisen, ha beordret Forsvarsbygg til å stanse avtalen med NRC Group inntil en endelig tolkning av anbudsprosessen er avgjort i rettsapparatet.

Forsvarsbygg bekrefter til Byggeindustrien at de gjennomførte en konkurranse der NRC vant kontraktstildelingen, og at NCC klaget på avgjørelsen og sendte en begjæring om midlertidig forføyning for prøving i Oslo tingrett.

I kjennelsen fra Tingretten ble NCC’s syn tatt til følge, summerer Forsvarsbygg.

– Forsvarsbygg følger alltid regelverket og har gode rutiner for gjennomføring av våre offentlige anskaffelser. Vi tok kjennelsen fra rettsforhandlingene til følge, skriver seksjonssjef Lars-Erik Gustavsen i Forsvarsbygg til Byggeindustrien.

Leder for NCC Infrastructure Norge, Per Jonsson, bekrefter i en epost til Byggeindustrien at NCC er tildelt Haakonsvern-kontrakten.

Leder for NCC Infrastructure Norge, Per Jonsson. Foto: Joakim Kroger / NCC
Leder for NCC Infrastructure Norge, Per Jonsson.

– Forsvarsbygg har tildelt NCC oppdraget med å bygge et kaianlegg for ubåter ved marinebasen Haakonsvern i Bergen. Vi kommer til å bidra med vår brede kompetanse innen kaianlegg og gjennomføring av denne typen komplekse prosjekter. Vi ser frem til å signere avtalen og starte opp samarbeidet med Forsvarsbygg, skriver Jonsson.

Jonsson kommenterer også hvorfor NCC valgte å klage inn tildelingen.

–Det er viktig med klare kompetansekrav i offentlige anskaffelser, og da er det også viktig at de blir behandlet på riktig måte. NCC valgte å få dette spørsmålet behandlet juridisk og vi fikk i denne saken medhold i Oslo tingrett, skriver NCC Infrastructure Norge-lederen.

Finansdirektør Ole Gulsvik i NRC Group skriver i en melding til Byggeindustrien at han kun kan vise til entreprenørselskapets børsmelding hvor NRC skriver at de vurderer sin posisjon i samarbeid med juridiske rådgivere og at de kommer tilbake.

Powered by Labrador CMS