Sentralbanken Federal Reserve i USA setter ned styringsrenten. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Første rentekutt på fire år i USA – styringsrenta faller med 0,5 prosentpoeng

Sentralbanken i USA setter ned styringsrenta i landet for første gang siden 2020. Renta kuttes med 0,5 prosentpoeng.

Publisert

Kuttet var uventet stort, idet analytikere flest antok at renta skulle senkes med 0,25 prosentpoeng. Styringsrenta i USA ligger nå i intervallet 4,75-5 prosent.

– Oioi! De klinker til med dobbeltkutt. Selv om markedet har trodd på dette, føles det nesten uvirkelig etter fire og et halvt års venting på rentekutt, Du kan begynne å lure på om de allerede har hastverk for å få ned renten, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen Sparebank 1 SR-Bank.

Samtidig spår den amerikanske sentralbanken nok et rentekutt før utgangen av året, samt ytterligere fire kutt i 2025 og to i 2026. Dagens rentekutt ble vedtatt med elleve mot én stemme blant sentralbankens styre.

– Nå ser vi at rentene raser rundt oss – dagen før eget rentemøte i Norges Bank. Det gjør det lettere for sentralbanken å gjøre det samme. Jeg tror sentralbanksjefen i Norge i morgen vil åpne for rentekutt i desember, men fastholde at det mest sannsynlig skjer etter jul, forteller Knudsen.

Styringsrenten i USA har ligget fast siden juni i fjor, på en intervall mellom 5,25 og 5,5 prosent. Det var det høyeste rentenivået i USA på 23 år.

Inflasjonen i USA lå i forrige måned på 2,5 prosent, noe som er nærme sentralbanken Federal Reserves mål på 2 prosent. På det høyeste, midt i 2022, var inflasjonstallet helt oppe på 9,1 prosent.

Powered by Labrador CMS