Ingeniører ved Universitetet i Michigan mener de har gjort et gjennombrudd for design av origiamibaserte moduler for bygg og anlegg. Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand
Amerikanske forskere tror origami-prinsipp kan revolusjonere bygging
Brettet papir gir nye muligheter for lastbærende konstruksjoner – i alle fall på papiret.
Ingeniører ved Universitetet i Michigan i USA skal, ifølge en artikkel fra teknologinettstedet ScitechDaily, ha vist for første gang at lastbærende konstruksjoner kan bygges med origami-moduler.
I en pressemelding fra universitetet uttrykker professor Evgueni Filipov ved fakultetet for ingeniørvitenskap seg optimistisk til teknikken.
– Med både stor fleksibilitet og lastbærende evne, kan systemet vårt bygge strukturer som kan brukes i moderne bygg og anlegg, sier han.
I tester med forskjellige konstruksjoner, skal universitetsingeniørene blant annet ha bygget en én meter høy søyle med en egenvekt på rundt syv kilo og en bæreevne på 2,1 tonn, samt en halv meter bred boks som kan brettes ut til å bli ei fire meter lang gangbru, et to meter høyt busskur eller en fire meter høy søyle.
En nøkkel til gjennombruddet for origami-moduler var, ifølge Universitetet i Michigan, en tilnærming med tykkere materialer enn hva man vanligvis tenker på i forbindelse med origami, samt å fokusere på uniform tykkelse i konstruksjonen.