I en butikk i Newcastle dyrkes en struktur laget av sopprøtter, sagflis og papirfibre. Konstruksjoner som dyrkes på stedet kan spare byggenæringen for store mengder utslipp, tror forskere.
Historisk sett har menneskene nytt godt av økosystemtjenestene i utemiljøet.
For eksempel bidrar trær og planter til å bedre luftkvalitet, og naturen hjelper med avfallshåndtering ved å bryte ned organisk materiale og opprettholde balansen i næringskjeden.
Annonse
Konstruksjonen som dyrkes i Newcastle er fire meter lang, og tre meter høy. Etter at pastaen er laget av sopprøtter, sagflis og papirfibre, så gipses på en strikket forskaling.
Prototypen henges i luften, og skal helst vokse i et mørkt og fuktig miljø. Etter hvert som konstruksjonen vokser, binder stoffene seg sammen. Dermed forvandles blandingen fra en myk konstruksjon til et aktivt og stivt materiale.
Ved hjelp av bruk av mikroorganismer håper forskerne at de kan redusere transporten som trengs i produksjonen, siden materialene kan produseres på stedet.
Dr. Jane Scott, lederen av prosjektet, sier strukturen demonstrerer hvordan muggtekstiler vil redefinere vår opplevelse av arkitektonisk rom, ifølge BBC.
Verdens første forskningshub for levende bygnigner
Prosjektet i Newcastle inngår i forskning som utføres av universitetene i Newcastle og Northumbria i England. Universitetene har gått sammen om å lage verdens første forskningshub for å skape «levende bygninger», kalt «Hub for Biotechnology in the Built Environment», ifølge en pressemelding fra forskningshuben.
– Bygninger som er lydhøre for det naturlige miljøet, dyrket ved hjelp av levende konstruerte materialer, som behandler sitt eget avfall, reduserer forurensning, genererer energi og støtter et biologisk miljø som er til fordel for helsa, heter det i meldingen.
Forskningshuben har fått åtte millioner pund fra «Research England’s Expanding Excellence in England fund» til å forske på hvordan man kan bruke mikroorganismer for å ha nytte av økosystemtjenester innendørs, skriver universitetene.
Lys, vegger, møbler og VVS-systemer av mikroorganismer
Forskningsprosjektet innebærer blant annet å lage et eksperimentelt biologisk hus som skal bygges på Newcastle Universitys campus.
Ifølge pressmeldingen ser forskerne for seg bruk av bioluminescens, det vil si naturlig lys fra levende organismer. De vil bygge vegger og møbler som vokser ved hjelp av levende celler, og konstruerte levende materialer. I tillegg vil forskerne bruke VVS-systemer av mikroorganismer, som kan fordøye avfall, og produsere strøm og andre produkter.
Professor i proteinbiokjemi ved universitetet i Northumbria, Gary Black, forteller at de ønsker å bruke den aller nyeste bioteknologien for å skape levende hjem som er lydhøre for og beskytter miljøet deres og menneskene som bor i dem.
– Den nåværende byggingen av bygninger er ikke bærekraftig på grunn av karbonavtrykket, og håpet er å bruke denne modellen i boliger i fremtiden, sier Black i meldingen.