Slik får du energistøtte til nybygg

Enova har nylig lansert et nytt støtteprogram for energieffektive nybygg. Programmet erstatter tidligere støtteprogram for nybygg som var rettet inn mot lavenergi- og passivhus. Det nye støtteprogrammet omfatter alle typer bygningskategorier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

I det nye programmet settes det fortsatt strenge minstekrav til bygningskropp og tekniske anlegg, men i tillegg legges det stor vekt på energiforsyningen, helheten i ambisiøse prosjekter og at det kan vises til demonstrasjonseffekt og markedsspredning av ambisiøse løsninger.

Høye ambisjoner

- Det nye støtteprogrammet gir investeringsstøtte til prosjekter med høye ambisjoner for klimaskjerm, tekniske anlegg og fornybare energiforsyningsløsninger. Det er et mål at bevilget støtte bidrar til kostnadsreduksjoner og markedsspredning av ambisiøse energiløsninger, sier Stig Allan Stokvik i Enovas svartjeneste Enova Svarer.

Programmet åpner også for støtte til prosjekter det det planlegges overskuddsproduksjon av fornybar energi. Søknader og prosjekter vil bli rangert med basis i høyt energiresultat i forhold til omsøkt støtte (kWh/kr), og grad av spredningseffekt for prosjektet.

Viktig med spredningseffekt

- Med spredningseffekt menes kombinasjonen av prosjektets demonstrasjonseffekt og mulighetene til å få gjennomslag i markedet. Dette kan for eksempel innebære grad av gjentagelse innen geografisk avgrensede markeder, bygningskategorier og aktørers mulighet til å gjenbruke kompetanse i andre prosjekter, sier Stokvik.

I søknaden må du sette klare mål for spredningseffekten. Enova prioriterer prosjekter med byggestart innen 1 år etter at tilsagn om støtte er gitt. For store utbygginger med flere byggetrinn skal det søkes om støtte til ett første byggetrinn. For påfølgende byggetrinn må det sendes inn nye separate søknader.

For dem som går foran

- For å sikre minimum ambisjonsnivå er det satt minstekrav til klimaskjerm, tekniske anlegg, varmedistribusjon og energiforsyning. For å være støtteberettiget må prosjekter ha høy energiambisjon utover gjeldende forskriftskrav, og altså samtidig kunne vise til spredningseffekt, sier energirådgiver Stig Allan Stokvik.

Støtteprogrammet for energieffektive nybygg er rettet mot aktører som ønsker å gå foran og investere i innovasjon, og som samtidig kan synliggjøre et markedsmessig spredningspotensial. Målgruppen er utbyggere, entreprenører og byggherrer som bygger for seg selv eller for andre.

Søker må en være prosjekteier og den som står økonomisk ansvarlig for investeringene i prosjektet, og søker skal også dokumentere og rapportere resultater i prosjektet. Det kan søkes støtte for prosjekter innenfor alle bygningskategorier og for alle størrelser på prosjekter.

Ta kontakt

- For større prosjekter anbefaler Enova at det tas kontakt i forkant av en søknadsprosess, og eventuelt kan det avholdes et avklarende møte før en starter søknadsarbeidet, sier Stokvik.

Støtten gis som investeringsstøtte, og maksimal støtteandel er 60 % av godkjente merkostnader i prosjektet. Gjeldende energikrav i TEK danner referanse for beregning av energiresultat, og energiresultatet må dokumenteres gjennom energiberegninger.

Prosjekteier forplikter seg til å samarbeide med Enova dersom prosjektet som har mottatt støtte blir valgt ut for evaluering, eller at Enova ønsker å hente ut målt energi på annen form eller til annen tid enn for Enovas Bygningsnettverk.

Powered by Labrador CMS